Trygg i Vittsjö vaktar året runt, -pandemin påverkar just nu

VITTSJÖ. Under 90-talet upplevdes behov av bevakning av bygden. Några entusiaster startade därför en organiserad patrullering. Detta behov av observation och rapportering till polis finns även idag. 

I slutet av 90-talet anslöt jag mig till ”bygdens väktare”. Jag minns min ”upplärnings -tur” som var med ”El-Olle”. En trevlig natt där jag fick lära mig mycket om både bygden och om dem som bor i den.

Vid mötet 2009 togs beslut att bilda en förening med namnet ”Trygg i Vittsjö". Sedan dess har antalet medlemmar ökat till nivå att föreningen vissa år nästan kunnat bemanna patrullbilen årets samtliga dagar.

I föreningens stadgar står; 
”Föreningen har till ändamål att bevaka Vittsjö/Emmaljunga samhällen med omnejd. Föreningen skall uppfylla sitt ändamål genom att med bil, bemannad av två personer, patrullera oregelbundet inom nämnda områden. Observera och rapportera till myndigheter och fastighetsägare när något onormalt sker.” 

Naturligtvis är det lättare för en pensionär att avsätta tid för denna verksamhet. ”El-Olle” hade ett vad jag uppfattar kreativt och nytänkande förslag. Om en av mina anställda ställer upp som chaufför, bjuder jag på ”sovmorgon” med lön, dagen efter.

I dagens Trygg i Vittsjö är medelåldern ganska hög sett till ett snitt i föreningen. Detta innebär att några medlemmar efter flera års medlemskap och därmed patrulleringar med ålders rätt varje år lägger av. Nya tillkommer efter hand. Därmed är en omsättning av medlemmar en naturlig del i föreningen.

För vissa patruller händer mycket. Ingemar o jag har säkert hamnat i situation att ringa 112 minst 20 gånger. Allt från trafikolyckor, dieselstöld, brand, trafikfarliga fordon, stulna fordon, beväpnade personer. Till och med en bortsprungen och sedan trafikskadad hund har vi tillsammans med polis tagit hand om. En dieseltjuv följde vi efter tills Ljungbypolisen vid Strömsnäsbruk tog honom. Återrapport och stort tack från polisen kom senare.

Vi har säkert genom vår närvaro skrämt en hel del, -en vit Audi, falskskyltad lämnade platsen. Efter uppmaning från polis ”de är beväpnade” gav vi dock upp eftersökandet.

Under mina drygt 20 år som Trygg i Vittsjö- medlem upplever jag alltid tryggheten i att polisen finns i närheten och att dessa alltid är snabba att nå via 112 eller 11414.

Före RAKELS (krypterad radio) tid fanns polisradio i Tryggbilen. Detta innebar att man lätt kunde följa pågående verksamheter från Hässleholm till Ljungby, idag är detta naturligtvis lite svårare.

Har du möjlighet att under ett dygn per månad, -på tider du själv bestämmer vara med och bevaka bygden, är du välkommen som medlem i föreningen. Det behövs alltid fler medlemmar.
Kontakta då Sivard Strand 0723 57 49 27 eller Leif Thånell 0705 54 36 43.

Under ett pass upplever man ofta en hel del:

 

Top