Grov bröd av Karin Svensson

Skriv ut

VITTSJÖ. Kanske har du lite tid över mitt i dessa Coronatider. Varför inte prova att baka bröd enligt recept nedan.

Grov bröd av Karin Svensson

1/2 dl lingonsylt.
1/2 dl olja (rapsolja).
7dl ljummet vatten.
6 dl grovt rågmjöl.
6 dl vetemjöl

1/2 hg jäst (går bra med torrjäst).
3 tsk salt.
2 dl matbrödssirap eller mörk sirap.

Det här är inte nödvändigt, men det höjer smaken. Ta i 1 dl solroskärnor 1 dl pumpakärnor valnötter. Ca 1dl ca 15 paranötter hackade i stora bitar. Torkade tranbär 1/2 dl. Torkade Blåbär 1/2 dl (Behövs inte, har du rönnbär fryst blir inte så stark smak 1/2 dl, går bra också med torkade efter behag).

För färgens skull tillsätt lite vanlig soja.

Allt rörs ihop till en fast deg med maskin. Slås upp på bakbordet och läggs i 2 formar väl smorda, gärna teflon.

Låt jäsa 1 timme. Gräddas i 70 minuter i 200 graders värme. Långt ned i ugnen ska bara jäsa en gång