Bernol Färgindustri Slättaröd Bjärnum


Skriv ut

BJÄRNUM. Vi träffar Lars-Inge Johansson i köket på Grangatan i Bjärnum för att få höra om historien om Bernol Färgindustri.

Lars-Inge Johansson tog emot för ett hemmahosreportage och hade plockat fram en gammal tidning från starten av Bernol 1967. 

Lars-Inges svärfar, Bertil Svensson, startade företaget 1967 tillsammans med Disponent Rolf Andreasson från Göteborg.

Bertil (sittande på oljefat) Svensson målare från Bjärnum startade upp Bernol Färgindustri ihop med Disp. Rolf Andreasson från Göteborg 1967.

Rolf Andreasson hade som bakgrund varit ansvarig för tillverkning av Falu Rödfärg i Göteborg och Bertil Svensson var målare. I detta fall en förträfflig kombination.

Lokalerna var belägna på en gård i Slättaröd, strax utanför Bjärnum. Stallbyggnaderna var väl lämpade för färgtillverkning. För att få fram äkta Falu Rödfärg krävs att pigmentet kommer från Falu koppargruva. Pigmentet är en restprodukt från kopparbrytning och bearbetas för att kunna användas i färgtillverkningen. Pigmentet kokas med vatten, linolja, järnsulfat och vetemjöl eller rågsikt. Upp till 25 ton Falu Rödfärg tillverkades under en vecka. För den som vill prova att göra Falu Rödfärg hemma finns säkert något recept på nätet.

Lars-Inge Johansson läser en gammal Norra Skåne där det stod omtalat om Färgindustrin i Bjärnum 1994.

Traditionen att måla hus och stallbyggnader med Falu Rödfärg går tillbaka ända till 1600-talet. Förutom rödfärgen tillverkade Bernol även linoljefärg, plåtfärg och acrylatfärg. I huset bredvid produktionslokalerna fanns affärslokal för försäljning av färg och målningstillbehör. Lars-Inge drev ensam företaget mellan 2011 och 2016 då det såldes till nuvarande ägare. Separat artikel kommer.