Ny på jobbet

Skriv ut

BJÄRNUM. Efter att Sofia Malm jobbat några veckor som församlingsvärdinna i Bjärnum fick jag möjlighet att besöka henne och få en inblick i hennes nya arbete. När jag kom dit möttes jag av en sprudlande glad Sofia som visade mig runt i det totalt nyrenoverade församlingshemmet och jag fick ett så varmt välkomnande.

Sofia hälsar välkommen till hennes arbetsplats

Sofia Malm ? Visst var det väl hon som blev utsedd till Årets Vittsjöbo 2020? 

Jo då det stämmer och när hon fick denna utmärkelse blev hon både glad och väldigt överraskad. Hon hade nämligen själv nominerat någon annan till Årets Vittsjöbo och att det sedan skulle bli just hon själv – se den tanken fanns inte på kartan. Hon hade dessutom sökt sig ett annat arbete.

Sofia berättar att hon tog studenten på fredagen och började jobba på måndagen och var sedan anställd som undersköterska i 25 år på Skansenhemmet. Hon har trivts med sitt arbete där men när hon såg att det var en tjänst ledig som församlingsvärdinna i Bjärnum sökte hon den då hon kände att denna skulle passa just henne. Hon fick tjänsten och tillträdde sin nya arbetsplats den 11 januari 2021.

I sitt nya arbete får hon i mångt och mycket själv bestämma hur arbetsdagen ska se ut. Tjänstgör även i Vankiva och i Farstorp. Hur ofta på varje ställe styrs efter verksamheten. Sommarkyrkan i Farstorp ger mer arbete där och då.

Sofia ser sin arbetsplats som sitt hem, arbetskamraterna är som hennes familj och besökarna är gäster som ska känna sig välkomna i ”mitt” hem.

Hon ser till att där är rent och snyggt, ordnar med fika till dom olika grupperna som är i församlinghemmen, konfirmander, kyrkoråd och inte minst personalen.

Ett av de första uppdraget hon fick var att göra rent den stora gobelängen som snart åter kommer att hängas upp på sin plats i själva salen.

Gobelängen i väntan på upphängning

I källaren håller kyrkans barnverksamhet till, även öppet hus för föräldrar och ”små barn” mm. På ovanvåningen kommer konfirmanderna att vara, i år är dom 19 stycken, något fler än det brukar vara.
I församlingshemmet kan det bland annat hållas borgerlig begravning, minnesstunder, dopkalas.

Och när hennes arbetsdag är slut, ja då bär det iväg hem till den egna familjen som besår av make och två barn 14 och 18 år. Sofia tycker mycket om att vara ute i trädgården, i skog och mark, plocka bär och svamp, laga mat, baka, safta och sylta. Är väldigt kreativ, kommer på lösningar som ska fungera praktiskt. Hon är även aktiv i EFS-kyrkan och sitter med i dess styrelse.

Till sist vill jag säga stort tack till Sofia för att jag fick komma och göra denna intervju och önska henne fortsatt lycka till på det nya jobbet.