Skriv ut

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Nästa vecka kommer 245.000 hushåll i Blekinge, Kalmar, Kronoberg och Skåne att få vykort från polisen. Budskapet: hur man bör agera för att inte gå i bedragarnas fällor och vikten av att förbereda sig inför att telefonen ringer.

Det är personer över 70 år som vykortet skickas till. Syftet är att stärka dem som, oftare än andra, drabbas av telefonbedrägerier. Carina Persson är regionpolischef i polisregion Syd: – En viktig framgångsfaktor för att förhindra telefonbedrägerier är att den som tar emot samtalet är mentalt förberedd redan innan telefonen ringer. Det är lättare att agera som man vill om man har tänkt ut det i förväg. Vi har hört många berätta att de tidigt i samtalet upplevt att något är fel – men ändå inte lagt på luren eftersom bedragarna verkar trovärdiga och lyckas stressa den uppringda, säger hon.

Telefonbedrägerier, så kallad vishing, är ett stort problem. Under 2020 anmäldes brottsvinster på 22,5 miljoner kronor bara inom polisregion Syd. – Brottsvinsterna återinvesteras i annan kriminell verksamhet – ofta kopplat till grova vapen- och narkotikabrott. Brottsoffren är många. Under 2020 var det nästan 1700 personer i polisregion Syd som anmälde att de utsatts för telefonbedrägeri. Personer över 70 år är klart överrepresenterade. – Många blir av med sina livsbesparingar och känner djup skam över att de inte förstod att de blev manipulerade, säger Carina Persson.

Polisen arbetar med bedrägerierna i flera spår: bland annat genom utredningar, men också genom internationell samverkan, genom att försöka påverka produktägare att göra olika tjänster mer säkra och genom brottsförebyggande kommunikation. Polisen i polisregion Syd informerar ofta om denna fråga i medier och sociala medier men vill nu ge personer möjlighet att sätta upp en påminnelse, i just den miljö där de kanske skulle ta emot samtalet, om hur de vill agera när telefonen ringer.

– Vänner och anhöriga kan hjälpa till genom att prata med varandra om vykortet, om vad som står i det och hur man ska agera när telefonen ringer. Vi hjälps åt!

Telefonbedrägerier i region Syd 2020 1.682 försök och fullbordade telefonbedrägeribrott anmäldes. Brottsvinsterna var på 22,5 miljoner kronor. Medelvärdet på brottsvinsterna var 70.500 kronor. Lägsta belopp 400 kronor – högsta 3,7 miljoner kronor. Målsägandena var mellan 14 och 104 år. - Yngre än 70 år: ca 260 - 70-79: ca 460 - 80-89: ca 580 - 90-99: ca 320 - Äldre än 100 år: ca 30.

ADMIN TILLÄGG
I texten från Polisen står det ett flertal länkar som man kan klicka på för att få ner affischen i större format. Dessa länkar har med avsikt utelämnats. Det är en god regel att ALDRIG klicka på länkar som finns på webbsidor eller i e-post. Undantaget givetvis om du känner avsändaren och väntar på en länk. En god minnesregel är att placera muspekarens pil över länken, utan att klicka, i vänster nedre hörn på skärmen kan man då se vilken adress den pekar till. 

Pressmeddelande från Polisregion Syd Text Catarina Håkansson Publicerad 26 februari 2021 10:00 För att komma till Polisens presspedelande klicka här