Skriv ut

BJÄRNUM. När solen släpper ifrån sig de första ljumma strålarna i slutet av februari eller början på mars är det dags att så.

Att så tomater från egna frön är den mest tacksamma odling man kan göra. Under rätt förutsättningar gror frön snabbt.

 

Med ett enkelt lysrör får man bra resultat på tomatplantorna


Vad är då rätt förutsättningar? Fyll en kruka med tre fjärdedelar planteringsjord och en tredjedel såjord. Har du inte såjord funkar det med bara planteringsjord. Tomatfrön är inte så kinkiga.

Peta ner ett antal frön och placera ganska varmt. Har man ingen värmematta är ett golv med golvvärme förträffligt. Efter att plantorna sticker upp skall dessa placeras något svalare och med mycket ljus. Ett söderfönster kan räcka men tyvärr är här oftast för varmt. Plantorna blir då lätt långa och rangliga. Detta avhjälps vid omplantering genom att sätta plantorna djupt ner i krukan.

Tomatplantor 1 vecka gamla i jord.

Tomatplantor som fått för lite ljus

Personligen har jag löst problemet genom att skaffa belysning över ett bord i källaren. Ett vädringsställ får fungera som hållare för lysrörsarmaturerna. Vissa hävdar att det behövs speciella och dyra odlingslampor men jag använder ordinära och billiga armaturer. Växterna verkar trivas och då har jag ingen anledning att ligga vaken om nätterna av oro.

Efter en månad så börjar det likna en riktig tomatplanta.

Två, tre omplanteringar kan krävas innan plantan kan planteras ut på sin permanenta plats. Detta skall inte göras förrän det är garanterat frostfritt. Detta kan vara ganska lurigt då vädret kan vara väldigt nyckfullt. Vi minns alla förra året. Efter en mycket varm period i april, blev det ordentligt kallt i mitten av maj.

Det finns en mängd olika tomatsorter. Välj sorter efter de förutsättningar ni har. Vissa sorter kräver växthus och andra klarar sig bra på friland. Färg, smak och form varierar enormt så det är en del att tänka på. Men man kan ändå garantera att egenodlade tomater smakar mycket bättre än dom som köps i butik.

Eftersom min familj är stor ställer det större krav på min odling. Någon vill ha stora bifftomater. Andra vill ha gula tomater som oftast är något sötare. Vissa vill ha italienska tomater med mera fruktkött osv. Det innebär för min del att inte mindre än tretton olika sorters tomater skall odlas. Eftersom tomatfrön oftast har stor grobarhet kan mängden tomatplantor för min del bli ganska stor. Det är ju lätt att underskatta grobarheten och då slutar det med att jag står med en mängd plantor som jag inte har plats med. Som tur är finns det alltid någon som vill ta hand om överblivna plantor.

Olika Tomatsorter med varierande smak.

En riktigt god och välsmakande tomat vid mognad.

Än finns det gott om tid att så tomater så ge er ut och införskaffa lämpliga fröer. Vill önska er lycka till och tänk på att i slutet av juni får ni lön för mödan. En solvarm egenodlad tomat är det godaste man kan äta.

När våren har övergått till sommar är planen att vi skall återkomma. Det som just nu endast var lite rangliga plantor bör då ha växt till sig och får sin slutliga plats att producera de godaste tomater du kan tänka dig. Både i växthus ute i det fria.