Vintern vill inte släppa taget

VITTSJÖ. Så fort solen visar sig i mars känns det som att våren redan är här. Vis av många tidigare år, -landskapet kommer säkert att prydas i vitt än en gång, -innan våren/ -värmen kommer på allvar.

-Men, än så länge kämpar ”Kung Bore” för att hålla vintern kvar hos oss. I vårt sjörika område syns detta just nu mycket tydligt. Isen ligger kvar, om än ganska tunn o naturligtvis farlig att ge sig ut på.

Den som åker till Hässleholm upplever att våren kommit något längre. En förklaring finns säkert i att Vittsjö ligger cirka 115 meter över havet i jämförelse med Hässleholm som ”bara” ligger på cirka 40 meter, eller Kristianstad som ligger ännu lägre.

Nästan varje natt kan vi notera minusgrader. I Västanskogen hörs på kvällen hur isen ”spränger” på Ore-, Mellan- och Pickelsjöarna. -Visst är detta enormt, -naturens starka krafter helt inpå knuten. -Men, i ärlighetens namn kan alla ta sig tid att njuta av dessa naturens fantastiska krafter. Tyvärr tror jag det är många som missar allt som finns i omedelbar närhet. Samtidigt kan den observante notera hur våra småfåglar börjat söka sina partners. Även uppsatta holkar har börjat intressera dessa små individer.
Hos oss är som vanligt Blåmesarna först ut i att välja holk. De verkar välja samma boplats som i fjol. Holkarna är naturligtvis nystädade och har färsk sågspån. Snart följer talgoxen och lite senare även flugsnapparna.
”Våra” kära ekorrar har gillat vinters stabila utfodring, -få se om de även i år ”visar upp” sina avkommor. Vi väntar på igelkottarna som har inbyggd klocka och kommer kl 21 för att kalasa på uppblött hundmat.

Vid stenmuren mot Västanvägen har ”Kalle”, -huggormen heter så, just vaknat, -lite yrvaken, men gottar sig lite slött på de uppvärmda stenarna i solskenet. Varken ”Kalle” eller Vicky (boxer) bryr sig då vi passerar nära inpå varandra.

Glöm inte att njuta/ lyssna på allt som naturen alldeles inpå dig vill berätta. Lyssnar du blir du fängslad, jag lovar.

Har du kollat verksamheten i din egen myrstack…?

Några bilder från vårt område:

Badplatsen vid Pickelsjön

Just nu håller isen....för mig....men inte för dig...

även i skogen finns is

från luften syns isen på Lehultasjön

Oresjön och Mellansjön har is

samma gäller för Pickelsjön o i fjärran Vittsjön

 

 

 

 

Top