Isen släpper från våra sjöar

VITTSJÖ. Ännu finns is kvar i skyddade vikar, temperaturen faller under nätterna.

Temperaturen de senaste dagarna har gjort att isen snart är borta. Nätterna är fortfarande kalla och kvicksilvret sjunker ofta under nollan. Både Oresjön och Mellansjön har kvar lite is främst i skyddade vikar där vinden inte lyckats bryta sönder den.

Men att våren är på gång hörs inte minst genom gässens högljudda läten. Även Knipan är på plats vid Mellansjön. Den är ganska skygg och tar snabbt sig ut mot ”säkrare” vatten så fort den upptäckt något som kan vara fara.

Grågässen som även de finns i Mellansjön är mycket nyfikna och kommer gärna väldigt nära.

Hackspetten är genom sitt knackande lätt att notera. Den brukar inte hellre vara så skygg. Den är därför ganska lätt att komma nära för att få bra bilder.

Våra småfåglar har redan startat sina bestyr med att finna lämplig boplats. Ett ständigt flygande med byggmaterial till utvald holk visar att snart är det tid för att lägga ägg.

Koltrasten som övervintrat i bygden håller gärna tillgodo med solrosfrön som småfåglarna sprätt ner från fågelmataren. Den besöker även gärna dammen för att dricka eller bada.

Även den vackra stjärtmesen kommer ibland på besök.

Ekorren bor i närområdet och kommer varje dag på bestämda tider för att proviantera av nötter och solrosfrön. Att dessa delikatesser finns i fågelmatare är inget hinder för den lille ”akrobaten”. Hoppas den blir lika orädd som tidigare år då vi även fick se ”småttingarna” på nära håll.

 

Top