Vittsjö Vingård

Skriv ut

VITTSJÖ. På vägen mot Verum tar man av till vänster vid skylten Malseröd, till vänster igen när man kommit över den lilla bron över Vieån, kör uppför backen och där ligger den -Vittsjö vingård.

Men innan jag körde dit så hade jag bestämt möte med Amanda på Furuliden för att få lite mer ”kött på benen” innan jag så körde till vingården. 
Tur var väl det att vi kunde träffas inomhus och jag kunde göra mina små noteringar utan att pappren flög sin kos, för det var rätt så blåsigt den här dagen.

Amanda berättar att det hela började 2015 med att maken Mike tillsammans med sin kompanjon Matti köpte in 500 vinrankor- Solaris- och planterade dessa på slänten utmed Vieån. Druvan Solaris är en tålig druva som passar i vårt klimat. Det mest optimala är om det kommer 100 dagar med sol, men mot vädrets makter står vi oss slätt. Dessa rankor gav sin första skörd 2019 och det resulterade i 320 flaskor vitt vin.

En av dom först flaskorna med Vittsjö Vitt 2019

Att hålla på med denna form av odling är inte enbart ett nöje, det kräver dessutom mycket arbete för att det ska bli ett bra resultat i slutändan. Redan nu håller man på med vinterbeskärning och att binda upp rankorna. Och det är inte enbart vädret som kan ställa till det, det finns även problem med vildsvin, fåglar, blomsterbin som suger i sig vätska.
Frosten gick hårt åt druvorna 2020 så det året blev det inget vin, däremot togs det som gick tillvara och av den druvsaft som gick att använda blev det konjak som nu ska ligga några år och lagras på fat. Av druvskalen blev det grappa.
Fast nu får dessa drycker inte heta något med konjak eller grappa då dess namn är regionsbundna och får endast användas om dryckerna kommer från just dessa distrikten i Frankrike (konjak) eller Italien (grappa).

Med tanke på att vingården ligger precis vid Vieån kan det passande namnet till konjaken bli Å de vie. Namn på grappan är ännu inte klar men eventuellt Vittsjö vitae.

Av druvorna som ska bli till vin så sänds dessa efter skörd till Åhus vineri och utav det som ska bli till konjak eller grappa så sänds dessa till spritfabriken i Helsingborg.

Då det ännu inte är tillåtet med gårdsförsäljning av vin i Sverige så får vinet tillsvidare endast avnjutas på Furuliden och på evenemang på själva Vingården. Vad sägs om Vinpicnic, Vinquizz, bröllop på Vingården, allt bokas genom kontakt med Amanda på Furuliden.

Vinrankor i långa rader med Vieån i bakgrunden.

Så var det dags att köra till Vingården, där möttes jag upp av Mike som tillsammans med Robin håller på med beskärning och att binda upp rankorna. Idag sker arbetet på slänten mot Vieån där de första 500 rankorna finns.

Med säker hand binder Robin upp rankorna

En bit bort på arrenderad mark ligger den nya odlingen med ytterligare 3000 rankor. Där finns förutom druvan Solaris även några rader med druvor såsom Seyval, som också är en grön druva och Rondo som är en blå druva. Och som rent experiment odlas druvan Chardonnay.

Den nya odlingen

Vid ändarna på varje rad har det planterats rosor. Dock inte enbart för att dom är vackra och doftar gott utan mest för att skydda vinrankorna mot sjukdomar. Då båda får samma sjukdomar, men rosorna tidigare, så kan behandling sättas in i god tid på vinrankorna och förhoppningsvis rädda skörden.

Mike visar mig att förutom vinodlingen så odlas det även grönsaker som används vid matlagningen på Furuliden. Ekologiskt och närproducerat.

På den nya odlingen står det två röda portaler i vars en ände av en långsmal gräsmatta. Tanken är att där ska växa klätterrosor som ska ge en vacker inramning ät det hela. Mike säger ” tänk dig ett bröllop här bland alla vinrankor och ljuvliga rosor”.

Portalen där klängrosorna ska växa

Nästa artikel om Vittsjö vingård kommer i samband med att druvorna skördas i september/oktober.