Nu är det dags för årets Earth hour

Skriv ut

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Lördagen den 27 mars kl 20.30- 21.30 är det dags för årets Earth hour, världens största klimatmanifestation. Då släcker miljontals människor världen över lamporna under en timme.

Var rädd om naturen

Att släcka lamporna under en timme är en symbolhandling som för många väcker frågan kring vad man kan göra för klimatet, inte bara under en timme utan så ofta som det går.

Det var WWF (Världsnaturfonden), som 2007 tog initiativ till Earth hour. De har tagit fram en lista med 50 förändringar som var och en av oss kan göra för att ställa om till en mer hållbar livsstil.

Nedan följer några förslag:

Bygg eller köp ett insektshotell.
Vare sig du bor på landet eller i stan så finns det viktiga insekter i närheten. Ett insektshotell ger dem en bra miljö att leva i. Det går både att köpa och tillverka egna insektshotell.

Reparera innan du köper nytt.
Att tillverka ny elektronik eller nya vitvaror påverkar miljön i stor utsträckning. Förutom att ställa sig den viktiga frågan om du verkligen behöver produkten kanske du kan köpa begagnat eller reparera den befintliga istället?

Skaffa solpaneler
Solens energi är ständigt förnybar, den kommer inte ta slut inom överskådlig framtid. Solenergi ger inte heller några uppsläpp under värme- eller elproduktionen.

Återvinn alla dina batterier, även de dolda!
Batterier innehåller miljöfarliga ämnen. I batterier finns det också massor av metaller och andra material som i sig inte är farliga, men för att utvinna metallerna sker gruvdrift som påverkar människor och miljö negativt. Därför är det bra att återvinna alla batterier, så var noga med att ta ur batterierna även från till exempel gamla teknikprylar som du lämnar på återvinningsanläggning.

Fler förslag finner du på WWF hemsida

Nedan några bilder från vår vackra natur.

Soluppgång Hanöbukten

Solnedgång vid Oresjön i Vittsjö

 

Solnedgång vid Öresund