Vara eller inte vara i Vara?

VARA. Att bli förärad en trerättersmiddag i Vara händer inte varje dag!

Vara ligger i Västergötland mellan Skara och Vårgårda längs E20. Eftersom det är en bit mellan Emmaljunga och Vara och att restaurangen dessutom hade Bed & Breakfast gjorde, att vi beslöt oss för att stanna i Vara i tre dagar.

KRONAN RESTAURANG OCH BED & BREAKFAST var i ett hundraårigt hus som sedan 1928 varit biograf. 1991 blev biografen ombyggd till restaurang. I denna hade putsen knackats bort från väggarna så att det gamla teglet kom fram, likaledes i rummet där vi låg.

Rummet, taket är K-märkt med målningar av målarmäster Axel Malmgren.

Interiör från restaurangen. Vinstmiddagen intogs en fredagskväll och då vi bokat tidigt var vi just då de enda gästerna.

En av ägarna Rickard Olsson, tillika servitör, guidade oss runt i rummen, vars väggskåp innehöll 823 olika flaskor med Single Malt Whisky, gjord på mältat korn (korn som fått gro) och som måste komma från ett enda destilleri för att få kallas så!

Johnny och Rickard i skum whiskybelysning

I Sverige finns cirka 10 st whiskytillverkare och en av de första var Mackmyra, som startades av åtta studiekamrater 1999. Whiskyn tappas upp i olika flaskor beroende på vilket ekfat de tappas ifrån! Som kuriosa kan nämnas att en flaska med Mackmyras whisky har de nio grundarnas fingeravtryck i glaset!

På plats anordnas whiskyprovning för hugade spekulanter

Hela etablissemanget sköttes inom familjen och maten lagades från grunden. Mycket smakrikt och gott och kan rekommenderas varmt.

Likaså rummen och den rikliga frukosten

Trevligt bemötande hela tiden! 

Vi hann inte med så många sevärdheter men vid en stadsvandring såg vi många gamla fina hus.

 

Konstnärlig utsmyckning av den gamla järnvägsstationen

Ett hus med anor var café och stenungsbageri NORDPOLEN som vi måste besöka. Kunderna strömmade till hela tiden och kön var lång ut på gatan. Både bröd och bakverk var verkligen något ut över det vanliga! Vi hämtade en beställd tårta för att sedan köra vidare till ett 50-årskalas och därifrån hem till Emmaljunga efter en underbar "lillsemester"!

 

 

 

Top