Perukmakare ett av våra äldsta yrken

Ibland säger man som jag ser ut i peruken men då menar man ju inte att man har peruk utan att det egna håret har blivit fel.

Efter min utbildning som frisör arbetade jag i många år med löshår. Alltså peruker, postischer, tupeer. Ett hantverk. I perukmakeriet knöts det peruker, färgades och friserades. Våra kunder var allt från privat personer, teatermänniskor till patienter. Ett mycket omväxlande arbete. En mycket seriös del och även en fashion del.

Löshår har ju en lång historia .Genom fynd som gjordes vid utgrävningar i bl a Egypten, vet vi att peruker användes mer än 2000 år före vår tideräkning började.
Färgerna varierade, svart var vanligast men håret kunde färgas rött (henna) eller blått ( indigo). 
I dag är det ju också vanligt med rosa, blått eller grönt hår. Allt kommer igen.

I Rom under kejsartiden, var lösa hår delar, som lockar och flätor en populär huvudprydnad.
Under 13-, 14- och 1500- talen var det mer eller mindre bara damer eller herrar av högre stånd som bar peruk. 

Vid mitten av 1600- talet var det mycket populärt bland herrar i de högre kretsarna att bära peruker friserade med stora lockar och tampar som hängde ner på deras axlar. Dessa peruker kallades “allongeperuker”.

Herrperuker från 1630-talet

1600 och 1700- talet kan man säga var perukmakarnas guldålder. Då blev kvinnornas peruker byggda på höjden och både skepp och fågelburar kunde placeras in bland hårsmycken, plymer och band.

Plymer, band och andra hårsmycken användes flitigt. Fantasin hade fritt spelrum

Under 1700 talet betraktades peruker som lyxvaror och beskattades.

Så minskade användningen igen och fram till omkring 1920 var det postischer, valkar, lockar och flätor som var aktuellt. Så långt fram som till omkring 1960 var bruket av löshår i mindre omfattning.
Senare delen av 1900 blev peruker efterfrågade igen och då speciellt som andra frisyr. Skönt att ta till vid olika tillfälle. Sjukdom, medicinering eller hårsjukdom är en anledning till att bära hår ersättning.

Material i peruker är ju fortfarande äkta hår och handknutet, men syntet fiber är ett material som är lättskött och fibern arbetad så att det är som hår.

Idag är ju löshår, hår extension och peruker en del av mångas vardag. Ett komplement som kan vara oumbärligt för sin bärare. En enorm utveckling som hår ersättning har genomgått och även om jag inte varit med hela tiden är det fantastiskt att få vara en del av den historien.

 

Top