Snapphanebygdens Mykologiska Förenings besökte Ubbalts naturområde på Svampens Dag

VITTSJÖ. Söndag förmiddag var det så dags med strövtåg ute vid Ubbalts naturområde i Vittsjö.

Det är Vittsjös egna svampkännare med Allan Nyberg, Kerstin Thånell och Crister Albinsson i spetsen för denna utflykt, som skall guida oss andra i denna ädla konst.

Föreningen som sådan startades upp redan på 1980 talet. Allan berättar att det hela började med svampcirklar i Bjärnum för att sedan bli en förening. Under åren som gick fanns det medlemsblad med nyttig information för alla som var intresserade av svamp. Idag har böcker och appar tagit över en större del av den informationen. 

För något år sedan lämnade han över ordförandeskapet till Kerstin och som han sa det klarar hon galant. Han fortsätter att berätta att det finns över 4000 svampsorter, drygt 100 av dom är ätliga/goda men som nybörjare kan man starta med de tjugo som är mest pålitliga, lätta att känna igen och säkra att tillaga. Helt enkelt en säkrare sätt för nybörjare att plocka rätta svampar.

Efter årets fina/soliga sommar så kanske det inte är helt lätt att finna några svampar men vi gör ett försök, för lite tur behöver man nog. Man får nog leta upp sina egna svampställen, för ingen vill ju berätta om sina egna ställen där svampen finns.

Här ligger svamparna på rad och många sorter blev det iallafall. De blir klassificerade i soppor, kremlor, skivlingar och några till. Krister berättar att han har hittat en ny som inte har något namn på svenska ännu.
Men nu har samtliga svampar hamnat rätt på tallrikarna så nu blir det en paus. Då bjuder Kerstin på svampsoppa, inte vilken som helst utan rödgul trumpetsvamp-soppa. Svamp som hon plockat någonstans, ville inte säga var, det är hennes hemliga svampställe. Soppan som hon bjöd samtliga på var god och smakade bra.

Därefter blev det Christers tur att botanisera bland svamparna, i de tre kategorierna grönt, gult och rött. Berättade fakta om de olika svampsorterna. Visst var det en spännande timme att få lyssna på de tre bästa svampkännare här omkring.

Föreningens sekreterare Brita Malmgren talade om för mig att de har nästa svamp utflykt och det blir den 18/9 september samling vid Möllerödssjön och på söndagen den 19/9 utställning vid Bjärnums museum. Hon berättar att föreningen brukar annonsera i dagstidningen så håll utkik. En härlig förmiddag med trevliga personer som kan delge mig/oss andra mycket nytt om just svampar, en spännande resa i svamparnas värld och att bli bjuden på svampsoppa hör inte till vardagen precis.
Så tack för en spännande söndag som också var Svampens Dag.

 

Top