Hembygdens dag firades i Bjärnum

BJÄRNUM. Söndagen den 19 sept. var vikt för ett besök uppe på museet där man firade Hembygdens dag. Stora parkeringen var så gott som full och inne i parken var där fullt med folk. Har ju blivit en tradition att komma hem till byn och hälsa på, för de som en gång i tiden har flyttat ut.

 Hembygdens dag samlade många intressenter såväl publik som besökare.

Den första hantverkaren som dök upp var väl bekant och bosatt i byn. Per Gustavsson som förevisade hur man spann lin på den gamla goda tiden. Han sålde även egentillverkade böcker.

Glädjande att det var så många som ställde ut sina alster såväl utomhus som inne i museets lokaler. Trots den digitala tidsåldern, så hänger det gamla och fina hantverket med och vet i tusan ifall man kan spinna Lingarn, genom att googla på Youtube?

Använder man hemmagjord smet till Våfflorna så blir det riktiga grejer vilket besökarna på Hembygdens dag uppskattade.

Det var märkbart att det serverades våfflor med egentillverkad och god smet. Det var mest kö hela eftermiddagen till våffeltältet och grädden och jordgubbssylten var det bästa som går att uppbringa.

Bohemia Gård ställde ut sina egentillverkade alster av såväl skinn som garn och Kenny och Suzanne var klädda i fina kläder från en annan tidsepok än den vi lever i idag.

 Kenny Ohlin boende i Lilla Hemmeströ sålde egentillverkade skinnvaror.

 Suzanne Wesséus representerade Bohemia gård och satt och sådde och visade sina verk för besökarna.

Bo Svensson sålde sin egentillverkade Bok Marängbottnar och i priset ingick signering. Han hade även inspelade CD skivor och Mats Olofsson var intresserad av just musiken. Kanske något för Casinorevyn i kommande uppsättning?

Östen Krantz gjorde affär med Bo Svensson som marknadsförde sin bok Marängbottnar och sina egentillverkade CD skivor.

Mats Olofsson kollade vilka låtar som Bo Svensson hade på sina inspelade CD skivor.

Nere vid Maskinhallen var det även full aktivitet och man hade plockat fram mängder av småmotorer och startat upp dem.

 Håkan Andreasson och Joacim Andersson såg till så att alla tändkulemotorerna var samstämda med rätt varvtal.

Lokomobilen var även utkörd och stod och tuffade mest hela dagen. Den nya järnvägen och dess lok med vagnar förevisades också.

Håkan A. och Bosse R. var dagens eldare och såg till så att Lokomobilen var laddad med drivmedel mest hela dagen.

Det nyrenoverade Selanderloket med vagnar var utkört till beskådande.

Inne i själva Muséebyggnaden fanns försäljare av diverse saker och längst inne satt Lars-Erik Josefsson och praktiskt visade hur det går till att släktforska med modern utrustning och bra program.

Längst in i Museet satt Lars-Erik Josefsson och förevisade hur man släktforskar medels dator och moderna program.

På hemvägen träffade vi på BiBruden som saluförde årets skörd utav honung och det fanns smaksatt honung som var otroligt god.

 BiBruden från Bjärnum var naturligtvis på plats och marknadsförde årets körd av fin och välsmakande Honung.

Per Gustavsson förevisade hur det gick till att spinna lintråd på gammeldags vis, och han var otroligt skicklig med såväl de olika hantverken som ingår innan man kan sätta sig till ro och spinna Linet till en hållbar tråd.


 Per Gustavsson satt och spann vid sin spinnrock där han tillverkade finaste Lintråd till sömnad.

Åter en dag i Hembygdens tjänst där man träffade på en och annan gammal bekant som man utbytte minnen med för att inte tala om vädret som visade sig från sin bästa sida denna söndag i Hembygdsparken i Bjärnum.

 Går man på Hembygdens dag i Bjärnum så är risken stor att man träffar gamla bekanta. Här har Choklad säljaren Christer Magnusson fått syn på sin kusin Anita från Munka Ljungby som han inte sett på många år.

 

 

Top