Skriv ut

BJÄRNUM. Den 29 september släppte Folkhälsomyndigheten alla restriktioner för fullvaccinerade. För ovaccinerade ligger restriktionerna kvar, att hålla avstånd och inte vara i folksamlingar. För att få veta hur det påverkar befolkningen tog vi oss ner till ICA i Bjärnum.

 

Emely Byström från Bjärnum. var nere för att panta lite burkar då vi fick en pratstund med henne.

Efter att ha läst hur norrmännen firade när restriktionerna släpptes i Norge vill vi veta hur det påverkar oss svenskar. Något större firande kunde vi inte se i centrala Bjärnum. Ganska glest med folk ute på byn. Det ihållande duggregnet kan självklart påverka folks vilja att vara utomhus. Det vi vill veta, är om slopade restriktioner kommer att påverka det dagliga livet.

- Det kommer inte att påverka mig. Jag kommer fortsättningsvis att vara försiktig. Jag jobbar på sjukhus och vet att det inte är över än. Jag och mina kolleger är alla fullvaccinerade men kommer ändå att vara försiktiga. Kan inte tänka mig att åka utomlands än, säger Emily Byström som vi träffar på ICA.

Lisbeth, som inte vill vara med på bild säger. – Påverkar inget. Kommer fortsatt att vara noga med handsprit och hygienen. Hygienen är viktig och att stanna hemma när man är sjuk.

Johanna Carlberg från Björstorp, Vittsjö svängde inom Bjärnum för att handla lite mat på väg hem.

Johanna Carlberg säger. – Jag jobbar med hästar och vet hur viktigt det är att vara noga med att skydda både sig själv och hästar för smitta. Inom hästbranschen har vi haft en del olika smittor och hästarna testas väldigt noggrant. En positiv förändring är att tävlingarna kommer i gång och att det tillåts vara publik. Det är nog den enda förändringen, och det är ju positivt.

Carina Nilsson är ju föreståndare för ICA Bjärnum. och hon hade inte för avsikt att ändra något, med anledning av Folkhälsomyndighetens lättade restriktioner ang. Cocid-19

– Vi kommer inte att förändra något inne i affären, säger Carina Nilsson som driver ICA i Bjärnum. Vi fortsätter med att jobba med att hålla avstånd. Jacop Larsson som jobbar i spelbutiken tror inte att det förändras så mycket. – Folk har redan börjat slarva med avstånden. Det har gått så lång tid nu och folk har börjat tröttna på restriktioner, säger han.

Jacop Larsson Bjärnum var på väg till jobbet och han tror inte att det kommer att förändras nämnvärt med lättade restriktioner.

Erik Johansson och Niclas Bildt var rörande överens om att slopade restriktioner inte kom att påverka dom och deras sätt att arbeta.

Erik Johansson och Niclas Bildt som båda jobbar som fönsterputsare är båda överens om att det förändrar inget. Vi jobbar på som vanligt. Kommer fortsättningsvis att hålla avstånd och jobba på som vanligt.

Nils-Göran Lindqvist var på väg in för att handla på ICA och hade inte en tanke på att det var den 29 september i dag. Däremot så skulle han handla dill till kvällens kräftkalas i Vittsjö.

När vi frågar Nils-Göran Lindqvist om han vet vilken dag det är i dag, blir svaret – Det är onsdag och i kväll ska jag äta kräftor. Jag kommer att leva som jag gjort hela tiden, fortsätter han.

Sammanfattningsvis kan nog konstateras att de vi träffat kommer att fortsättningsvis vara försiktiga. I ärlighetens namn har vi inte träffat folk i den målgrupp som inte än är fullvaccinerade, nämligen de unga. Här kan man nog räkna med att de passar på att festa loss nu när det får chansen. Det är ju trots allt ett och ett halvt år sedan de hade den möjligheten.