Säkerheten styrs av pengar

BJÄRNUM. För ett antal år sedan, jag vet inte hur många, tog Banverket bort en mängd plankorsningar av säkerhetsskäl. Så skedde även på järnvägssträckan mellan Hässleholm och Halmstad.

En väl upptrampad gångstig över spåret i Bjärnum

Vägen som gick förbi prästgården i Bjärnum och upp till kyrkan var en sådan farlig korsning. Bommarna togs bort och så även en bit av vägen. Vägen ersattes med gräs och så ser det fortfarande ut. Korsningen ansågs väl inte så farlig att något stängsel behövdes. Folk i byn har vid ett flertal tillfällen reagerat på att här saknas stängsel. En skrivelse har från SPF i Bjärnum även gått till Banverket. Svaret då från Banverket var att det är kommunen som är ansvarig. Vid ett besök på platsen vittnar en väl upptrampad stig att övergången är väl frekventerad. Förhoppningsvis är det ”kloka vuxna” som tar denna genväg och inte barn som riskerar att bli påkörda av ett framrusande godståg.

För att få klarhet om vem som äger frågan om säkerheten runt järnvägsspåret togs kontakt med Banverket. Efter ett par samtal fick jag kontakt med Anna Björnberg som väldigt klart upplyste mig om följande. – Enligt paragraf 11 i Lagen om stängsel vid järnvägar så är det kommunen som skall initiera problemet och sedan skall Banverket och kommunen gemensamt lösa problemet, säger hon.

Vid kontakt med kommunen får jag telefonnummer till trafikingenjör Veronica Haagen. Ganska många samtal rings utan något svar från nämnda person. Det kan lätt konstateras att det krävs att man har dagen på sig för att få kontakt med myndighetspersoner eller kommuntjänstemän. Som tur är, är jag pensionär och har gott om tid. Veronica ringer tillbaka på kvällen och konstaterar – Det är Banverket som är ansvarig. Dom vill bara att vi skall betala. Kändes att ingen ville vara med och betala för säkerheten vid nämnda övergång. Som skattebetalare känns det ovidkommande var pengarna kommer ifrån. Trots allt är det skattepengar i båda fallen.

Efter varje olycka är den ständiga frågan, Hur kunde det hända? Händer det någon olycka här vet vi i alla fall varför. Anledningen är Banverket och kommunen bråkar om vem som skall betala kalaset.

Jörgen hälsar på tågföraren vid kyrkvägen i Bjärnum

Efter samtalet med Veronica kom ett mejl som även gått till några tjänstemän på kommunen och dessutom till ett par personer på Trafikverket. Banverket lyder numera under Trafikverket, som jag förstått det. Bollen är nu i rullning och förhoppningen är att den rullar fort. Får innerligen hoppas att ingen händer innan nämnda myndigheter kommit underfund med hur kostnaderna skall fördelas. I detta fall står det helt klart att det endast handlar om pengar. Skattebetalarnas pengar.

Att detta kan ta tid är ganska uppenbart, så jag konstaterar, fortsättning följer.

 

Top