Norra Skånes Auktionshus i Vittsjö firar 1:årsdag med slagauktion på lördag

VITTSJÖ. I ett år har nu Norra Skånes Auktionshus funnits i Vittsjö. Ett år som betecknas som en berg-och dalbana, men som på senare tid bara har gått framåt.

Det tar tid att etablera sig och bli känt, konstigt nog först känt bland människor utifrån och sedan bland Vittsjöbor. Det förra mycket beroende på sociala medier såsom Facebook och Instagram. Här kan folk sitta hemma och se på utbudet av varor och lägga bud på det som de är intresserad av.

Mikaela framför en pampig sekretär/ byrå

Anders Swarfar och Mikaela Swarfar plus tre andra arbetar med att iordningställa nätauktionerna, fotografera föremålen (Mikaela är utbildad fotograf) och ha koll på allt det administrativa.

Vem som helst kan komma och lämna in föremål till auktionen och dessutom köps dödsbo in för att säljas under klubban. Två gånger i veckan, tisdagar och torsdagar sker auktioner på nätet.

Mikaela berättar att hon fått lära sig mycket om de inlämnade sakerna, men många inlämnare har bra reda på sig när det gäller det de har med sig. Själv har hon fått upp ögonen för Musselmalet från Kunglig Dansk, men där får hon konkurrens av Syd-Korea, där både Musselmalet och Höganäskeramik är populärt!

En gammaldags mangel med utrymme för fantasi

Utgångspriset på inlämnat gods är lägst 50 kr men sedan kan priset variera uppåt beroende på värdet.
Av det inlämnade godset händer det att ingen vet vad det är eller vad det använts till. Då är det bra med Facebooks olika grupper, där man kan visa föremålet och få svar på sin fråga. När det gäller budgivare så kommer de från när och fjärran, från hela landet, men också från Norge, Finland, Danmark och Polen m. fl.

Jag undrar vad det högsta budet har varit, och Mikaela berättar att det var ett bord designat av Carl Malmsten som gick för 19.000 kr.

För första gången ska det nu på lördag hållas en auktion på plats i Vittsjö.

C:a 150 - 200 rop kommer det att bli, och utbudet är varierat, såsom skinnsoffa, lampor, trädgårdsmöbler, massor av verktyg och ting från två dödsbo och mängder av fyndlådor. Och det kommer att gå fort, lovar Anders!

Vi är många som saknat auktioner i verkliga livet och ser fram emot lördagens, som har visning klockan 12.00 och auktionsbörjan klockan 13.00.

 

Top