Skriv ut

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Nya karantänsregler väntas under veckan från Folkhälsomyndigheten. Alternativen är färre dagar i karantän när någon i familjen är sjuk i covid-19 eller att slopa karantänen helt – åtminstone för vissa samhällsviktiga grupper, enligt TT.

Många svenskar sitter nu i karantän för att någon i samma hushåll är sjuk, utan att de själva har några symtom på covid-19. Rapporter kommer om arbetsplatser som har stora problem med att hålla verksamheten i gång. Flera av dessa arbetsplatser räknas som samhällsviktiga funktioner. Här finns bland annat sjukvård, polis, räddningstjänst, el och vatten- försörjning.

Sedan några dagar pågår diskussioner på Folkhälsomyndigheten om att ändra reglerna för karantän. I dag gäller att familjemedlemmar ska vara hemma i sju dagar om någon i hushållet testas positivt för covid-19.

De alternativ som diskuteras är, enligt TT, att dra ner antalet dagar från sju till fem eller att slopa kravet på karantän helt, för den som inte själv har några symtom. Ett alternativ är att enbart slopa karantänskravet helt för vissa samhällsviktiga grupper, utifrån den lista MSB har. Vitsen med det sistnämnda vore att samhällskritiska verksamheter då skulle bli mindre drabbade av stora bortfall i personalen.

 

 

Men frågan är säkert komplicerad. Det gäller att hitta den lösning som är ”minst dålig”, säger en person med insyn till TT. Det är viktigt att hålla samhället igång, samtidigt som vi har en skenande smittspridning som i slutändan kan drabba äldre, sköra och sjukvården.

 

Källa: Omni