Bjärnums Rörflänsar – ett företag med många strängar på sin lyra

BJÄRNUM. 1982 grundades Bjärnums rörflänsar av Gösta Elofsson som drev det fram till 2010 då Tommy Andersson tog över. Tommys son Marcus Askryd står nu som ägare för företaget.

Rörflänsar i Bjärnum har sina lokaler på Boställsgatan

Affärsidén är att tillverka alla typer av flänsar som används till vattenreningsverk, spåntransporter, ventilationer med mera. Företaget är unikt i sitt slag i Sverige. Att valsa stål på ”fel” håll kräver både stor muskelkraft och maskiner med högt tryck för att få den millimeterprecision som krävs. Produkterna tillverkas helt efter kundens önskemål, även om det finns en del standardflänsar. Företaget tillverkar även specialanpassade produkter inom byggkonstruktioner, planterings stöd, krukor, handledare, räcke, pergolor och allmänna park och trädgårdsdekorationer.

Linda Honkonen visar en av de större rörflänsarna som tillverkas

Ansvarig för verksamheten i lokalerna är Linda Honkonen. Det är hon och för tillfället Viktor Olsson som tillsammans tillverkar de order som för närvarande ligger för leverans.

Linda Honkonen är den drivande kraften på Rörflänsar i Bjärnum.

Viktor Olsson färdigställer en stor rörfläns genom att slipa svetssömmarna

Normalt sett skulle detta kunna vara tillräckligt för ett reportage, men vi är inte här för att i första hand skriva om rörflänsar, även om detta är en spännande verksamhet.

Målet för dagen är Linda och hennes verksamhet som ligger lite utanför den vanliga produktionen. Linda berättar – Jag jobbade tidigare som säljare inom dagligvarubranschen med mycket resor och hotellövernattningar, men när barnen kom fick jag möjlighet att börja jobba här och tillverka rörflänsar. Efter universitetsstudier var jag helt övertygad om att jag skulle jobba på kontor och vara någon typ av chef. Nu är jag chef men kanske inte riktigt på det sättet jag tänkt mig. Vi är bara två som jobbar här men jag är ansvarig för verksamheten.

Linda Honkonen med en utan många egendesignade produkterna

-Jag har alltid varit intresserad av motorer och av att skruva och mecka och även design så på något sätt känns det som jag hamnat rätt. Av material som fanns på plats började jag tillverka inredningsdetaljer till mig själv. Kompisar som såg sakerna gillade dom och det var så jag kom i gång, fortsätter hon.

Linda Honkonen har ständigt nya projekt på gång, som här en blomlåda

Ljusstakar, ljuslyktor, vedkorgar och lampor av olika storlek och utseende är redan tillverkade. Det är kunden som bestämmer storlek och form. Marknadsföringen sker i dessa moderna tider på Instagram. För den intresserade går det bra att söka på BRF Staldesign. Dessutom finns Lindas alster att beskåda både hos Kakel A Design i Hässleholm och på Herrgårdstoppen i Strömsnäsbruk.

-Min förhoppning är att försäljningen skall öka så att jag kan lägga all tid på att rita nya modeller med papper och penna och tillverka nya inredningsdetaljer, avslutar Linda.

Bjärnum har en lång historia av tillverkningsindustri. Det mesta var förr möbeltillverkning. Inte så mycket av detta är nu kvar och då är det trevligt att stöta på en ung tjej som är beredd att slita med tungt stål och samtidigt tillverka vackra detaljer till prydnad för varje hem.

 

 

Top