Stor publik vid Valborgsfirande i Verum

VERUM. Efter två års uppehåll kom extra många för att fira Valborg i Verum. Verums bygdelag som håller i firandet är vida känt inte minst för sitt påkostade fyrverkeri.

Som så många år tidigare startade strax innan mörkret föll ett långt fackeltåg vid bygdegården och slingrade sig ner mot det förberedda bålet. Med hjälp av facklor som kastades på rishögen brann snart en vacker brasa.

Vid Mieåns strand fanns tidigt en stor publik där många har som tradition att besöka platsen.

Under Mats Lunnegårds ledning sjöng den tillfälligt sammansatta kören ett antal visor som hör våren till.

Erling Paulsson var kvällens inbjudne högtidstalare. Erling berättade att han var uppväxt i Verum och att han hade många fina minnen från sin uppväxt på orten. Bland annat mindes han hur han med kamrater byggt en badmintonbana där de fick oväntat besök av fladdermöss under kvällarna. 
Erling berörde åren med pandemin och menade att det inte bara var obehag med viruset. Många upptäckte naturen och begrepp som ”skogsbad” skapades. Han pekade även på att naturen inte bara bjuder upplevelse för syn och hörsel utan även bjuder på underbara dofter. Snart kommer Ramslöken med sin underbara doft och lite senare bjuds vi på liljekonvaljens ljuva doft. Erling pekade även på att Verum har ett av de 14 naturreservat som finns i kommunen. Har man tur finns möjlighet att både få uppleva Utter och Gulärla på nära håll.
Ofrånkomligt berörde Erling även de hemskheter som just nu drabbar Ukraina och hoppades på en snar fred. Med koppling till detta krig önskade han att vi även i framtid skall kunna fortsätta att som nu träffas för att bland annat fira Valborg.

Ingvar Larsson överlämnade som tack en gåva till Erling Paulsson. Unisont sjöng kör och publik Sveriges Nationalsång.

Därefter bjöd Verums bygdelag på ett mycket mäktigt fyrverkeri.

 

Top