Öppet på Uggletorpsstugan

VITTSJÖ. En söndag som är första dagen i maj, arbetarnas fridag förr i alla fall? Ljuvliga toner mötte mig i trappen upp till uggletorps stugan som var öppen för allmänheten, det var hembygdsföreningens egen sånggrupp med Boel Bengtsson i spetsen som stod för musiken. 
Spel och sång var ju förr en tradition när det sjöngs maj i by runt om i socknen. Här idag är några samlade för att sjunga och spela, det gör dom himla bra.

(Foto Claes Ruderstam

Välkända vårmelodier som man kan minnas från skolåren långt tillbaka men ändock så friska toner. Utsatta stolar bjöd sittplats för de intresserade, annars kan man stå, det går lika bra det. Härligt att det kommer folk till dessa arrangemang, är ju både sång/spel övning och det ligger arbete bakom kulisserna.

Spinna och karda hörde ju till vardagens sysslor mer förr men nu även idag så har stickning och virkning återkommit. En fritidssysselsättning så god som nytta med nöje. Underbara mönster i färg men också i utförandet i sockor, vantar men också i stickad topp.

Allmoge klädsel

En docka klädd i linnetyg sydd antagligen för hand med ett vävt randigt tyg till ett förkläde. Stickad sjal hängd över axlarna och en tov/stickad luva och en långärmad skjorta med lång vid kortel, också den i beige oblekt linnetyg.

Fika och lottköp

Efter husesyn kan man köpa kaffe med hembakta bullar och mjuk tigerkaka. Under pausen så passar det bra med en pratstund med de andra som är här.

Hembygdsföreningen passar på att sälja lotter till hugade köpare och vinster finns det. En ann är inte så lång men de som bodde här i den här stugan var inte längre, för det gäller att böja på nacken när man kliver in i denna lilla stugan. En undran varför var/är trösklarna så ofantligt höga? En annan sak, att med bättre samarbete mellan de olika föreningarna i byn så kan man undvika kollision för de olika aktiviteterna som går av stapeln under samma dag.
Men det är ju en spännande resa i en föråldrad värld när inte radio och tv fanns.

 

Top