Isättning av ålyngel

VITTSJÖ. Denna artikel är lite utanför min vanliga komfortzon  men vi fick idag möjlighet att vara med när Sven Albinsson från Vittsjö nya fiskevårdsområde skulle mottaga några lådor med innehåll av ca 5000-6000 st ålyngel.Tidig morgon men ibland så får man ställa klockan. Kan ju vara spännande med nytt område och få en upplevelse i hur inplantering av ålyngel går till. Men också var och vad medlemsavgifterna går till.

Som synes så var de placerade i en frigolitlåda som var tätt med en burk med is som höll temperaturen på rätt nivå. De verkligen kryllade av de hära små, liv i boxen var det ialla fall. Huga mej.

Som alltid så är fiske ett stort område för ett diskussionsämne som kan hålla igång länge och fisket och dess näring är ett. Leveransen är klar, passar på att fråga var kommer dessa ålyngel från? Importeras från Frankrike och har flera veckors karantän innan det här företaget kan sälja dom vidare. Leveransen är klar till Vittsjö.

Som upplysning:  det är flera som hjälper till med utplanteringen men man kan bara vara på ett ställe, proceduren är densamma på de övriga platserna. De sjöar som får besök idag av några av de andra fiske entusiasterna är Kallsjön, Lillasjö, Oretorps sjön, Pickelsjön o Hårsjö sjön. En sak till som jag fick reda på var att samtliga av de ålbarnen som sätts ut i sjöar alltid blir honor, har med sötvattnet att göra.

Sven, Claes, Göran och Conny är några av de som är med i Vittsjös nya fiskevårdsförenings område, dessa herrar har ju något gemensamt utöver fiskeintresset. Nämligen att se till att lite av de pengar som föreningen får in varje år kommer tillbaka i form av fisk. Visst dom får ju vänta minst tjugo-trettio år innan de hära nyinsatta ålynglen får fiskas. Tyvärr här uppe i vårt lite svala och kalla klimat så tar det så långt tid, vid varmare/bättre klimat är väntan endast femton år. Årets utplantering kostar ca:30 tusen kronor en bra investering för framtida fiske, kallas för återbäring till medlemmarna.

 

Top