Skriv ut

Efter MHF Campingclubs riksträff 2014 i Robertsfors ställde vi kosan mot Vilhelmina och Vildmarksvägen för att sen komma ut på väg 45 i Strömsund. Längs Vildmarksvägen kan man nästan fjällvandra med bil för man kommer väldigt nära naturen, en verkligt fin naturupplevelse med bland annat trappstegsforsarnas mäktiga vattenfall där man kan hålla o fika på parkeringen alldeles intill älven.

Trappstegsforsen

Vid Fatmomakke övernattade vi där vi kunde titta över Kultsjön o se Fatmomakke Lappkyrka med ett 80-tal lappkåtor för övernattning de få gånger på året det var predikan i kyrkan. Där finns även ett 20 tal timmerhus och Lapplisas specialkåta med plats för c:a 100 personer. Denna byggdes av Frälsningsarmén 1947.

Övernattningskåtor

Den allra första kyrkan var en lappkåta och en kåta till prästen. Den nuvarande kyrkan byggdes 1884 o den gamla träkyrkan, vilken inte finns kvar, byggdes 1781. I ett museum finns teckningar på den kåta som var den allra första kyrkobyggnaden.

Fatomakka kyrka

Redan på stenåldern var Fatmomakke samlingsplats för jägarfolk. På 1000-talet utgick ett direktiv från Bremen om att kristna området. I slutet av 1300-talet gick en kvinna till Skåne för att träffa kyrkofolk och vädja om att få en kyrka till Fatmomakke. När det blev en kyrka gick svenskar från Vilhemina 12 mil i väglöst land för att vara med om en predikan.

Dopfunt

Ta god tid på er om ni kommer till Fatmomakke. Vi såg även Stekenjockgruvan där naturen nu restaureras eftersom gruvan är stängd, där var öde o kallt. En verklig pärla var Hällingsåfallet 2mil söder Gäddede, en helt fantastisk upplevelse att se vattnet störta 43 m ner i Europas längsta Canyon som är 800 m lång.

Hällingsåfallet

Vi valde sen den lilla smala vägen genom Sveriges björn tätaste område mot Strömsund utan att möta varken en björn eller en timmerbil. På campingen i Svaningen där vi var alldeles själva hade året innan en björn slagit en älg precis där vi höll, men vi såg inte till någon björn. Komna till Strömsund hade vi sett en liten bit av ett 3.500 km2 stort naturreservat vilket verkligen är värt ett besök. Gå in på datorn o kolla på Vildmarksvägen och planera en fin semester.

Färggrann skiffer