HÖVDINGELOPPET ÅTERKOMMER NÄSTA ÅR

VERUM/MÖLLERÖD. Hövdingeloppet har kommit för att stanna inför framtiden. 170 anmälda löpare i alla åldersklasser och skiftande förutsättningar var anmäla till detta 2:a lopp i historien.

De flesta som kom till startplatsen hade någon anknytning till orten.
Systrarna Gunnarsson löpte sida vid sida men när målskylten kom i blickfånget var de slut med kompislöpet! Med minsta möjliga marginal kom Ingrid först.

Systrarna Ingrid Lindberg och Karin Gunnarsson blev snabbt kompisar igen efter målgången.

Mor, mormor och mormors mor var ensam i sin hejarklack att heja fram barn, barnbarn och barnbarnsbarn vid målgången.

Fyra generationer vid det andra Hövdingeloppet. F v Linnea Berndtsson, Långaröd, Agneta Dahl, Mala, Bertha Lindskog 88 år samt Kristina Dahl Berndtsson Långaröd. Tre av dessa deltog i långa loppet medan den fjärde var hejarklack!

Förutsättningarna vid loppet var de bäst tänkbara, sol och ytterst svag bris i vinden samt vätskekontroll i Flädet (enbart för långlöparna). De 170 deltagarna var uppdelade i två klasser där deltagarna i korta banan 4,8 kilometer startade först. Efter drygt kvarts timme startade långlöparna med elva kilometer framför sig. Förutsättningarna även vid starten var de ypperligaste med nerförslut de första tiotalet metrarna.

Passage skedde vid Kärleksdalen, dock ingen särskild ritual vid denna plats!Sen kom den bekanta Mördarbacken. Då var det slut med löparandan. Det blev sakteliga steg för steg med allt häftigare puls. Sen blev det mer upplagt för snabbare steg och pulsen sjönk efter hand.

Arrangör för Hövdingeloppet årgång 2 var Verum GIF med Ola Johnsson som tävlingsbas. Dessutom fanns omkring 25 funktionärer, alla med var sin viktig uppgift. Vid de båda starterna varnade tävlingsbasen för just Mördarbacken: Ta det lugnt uppför sen bär det nerför!

Vätskekontrollen hade sin uppgift och alla gav sig tid att ta en klunk för att återställa balansen till det mer normala.

Segraren i damklassen på tio kilometer var Maria Rydlund från Vinslöv som löpte in på 12:e plats. Det var första gången hon deltog i Hövdingeloppet med sannolikt inte den sista! Hon tyckte banan var trevlig om omväxlande varför återbesök är troligt. På andra plats i denna kvinnliga klass kom Mathilda Samuelsson och som trea var det Kim Gustafsson som sprang in och blev snabbt registrerad med sitt chips runt ankeln.

I herrklassen var det Per Johan Svensson från Växjö som hade tiden 36:37. Han har anknytning till både Osby och Verum. Det var hans första bekantskap med Mördarbacken som inte vållade några större ansträngningar. Han har och kommer att delta i andra lopp. På andra plats kom Joakim Edvardsson och på tredje plats kom Anders Peter Spanggaard.

Den löpare på korta banan, 4,8 kilometer som kom främst med sitt chips till målgården var Carl Bladh på tiden 19:23.

På andra plats kom Linda Bjelke som därmed blev bästa kvinna i denna klass. Det var hennes första lopp på denna naturliga och miljövänliga bana. Hon blev ”biten” och återkommer.

På plats i målgången fanns Karl Holmberg som delade ut medalj till alla som klarade av loppet och kom i mål.

”Kurre” Nilsson med sin medalj. OBS 2015 på medaljen anger årtal och inte placering!

Medalj fick även kantor Curt ”Kurre” Nilsson som höll takten efter egna noter! Han anmälde sig sedan tiden (inte hans) var ute och fick ingen nummerlapp. Vid en passage fanns en klunga som hejade fram löparna: ”Det var inte mej de hejade på utan de som bar nummerlapp, sade ”Kurre”! Han klarade av strapatserna med sin reflexförsedda snöpinne!

I målfållan samlades anhöriga och kompisar för att heja fram sin favorit. Sedan andningen kommit i normal takt var det korv och dryck som väntade. Hövdingeloppet varar slutfört sedan ettan, tvåan och trean i sin klass fått sina priser. Vid kommande granskning av arrangemanget finns nog inte mycket att tillägga då allmänna omdömet var 5+.Snart startar förberedelserna inför 3:e årgången av Hövdingeloppet.