Kultur
Marias mirakulösa Döttrar - av Örjan Olsson
- Uppgifter
Under en längre tid har ”Stavshult Stugan” som ligger vid Bjärnums Museum burit på en väl bevarad hemlighet, där spelades nämligen en del scener in, till Örjan Olssons nysläppta böcker om ”Marias mirakulösa döttrar”, och lördagen den 24 nov var det boksläpp här på Bjärnums museum där ett 80-tal inbjudna fick följa med på resan, om hur böckerna kom till och hur filmen spelades in.
Örjan Olsson skriver fiktivt, så hans romantriologi är en fantasiprodukt men huvudpersonen, en 1700-tals gestalt, har funnits levande och första tanken på att skriva något, kom till Örjan hemma i hans kök, när han satt och läste en bok om väderkvarnar. Han är en journalist som brinner för historia och det är bokens huvudpersons levnads öde som man får följa i böckerna ”Marias Mirakulösa Döttrar, del 1 – Systrarna och del 2 – Stenhuggaren, förlag Fri Press, Rävlunda-Göteborg.
Grytlapps- och brickbandsutställning i Emmaljunga
- Uppgifter
EMMALjUNGA. Söndagen den 14:e oktober önskas alla välkomna på Grytlapps- och brickbandsutställning på Folkets Hus i Emmaljunga, det är öppet mellan 14.00-18.00. Här finns som vanligt café med hembakat och lotteri.
Vi är några “damer” från Emmaljunga som ställer ut grytlapparna. Till grytlapparna och och Folkets hus är det fri entré.
![]() |
![]() |
Malene Langborg ställer sitt husvagnsmuseum utanför Folkets Hus, entrén dit är 20 kr.
Passa på att besöka två mycket ovanliga utställningar samtidigt som det finns möjlighet att köpa gott fika i trevligt sällskap.
Nils Ferlin eller skepp som möttes
- Uppgifter
Att möta en av de stora i svensk lyrik, kändes som att bli flyttad mer än sextio år bakåt i tiden.
Om än det skedde på en parkbänk i Filipstad ,så är det i år femtiosju år sen han dog. Ferlin debuterade 1930 och fick gott betyg redan från början. Stilistiskt behöll hans dikter stil av kuplett eller visa som inbjöd till tonsättning. Där bland annat Gunnar Turesson och Lille-Bror Söderlundh var ett par av tonsättarna. Ferlin belönades bland annat 1950 med De Nios pris och 1955 med Bellmanpriset. Parkbänken visade tydliga spår av att fler än jag solat mig i glansen av en, “som var ganska mager om bena, tillika om armar och hals”.
Detta händer i september i Vittsjö Bjärnum Teaterförening
- Uppgifter
Detta händer i september i Vittsjö Bjärnum Teaterförening. Vi startar upp den 9 september och åker till Malmö Opera och ser WEST SIDE STORY.
Söndag den 16 september är det Familjeföreställning kl 16.00 .Medborgarhuset i Vittsjö. ANKARETS BARN 4—9 år. Teater helt och hållet på barnens villkor.......... En härlig humor..... känsloladdade scener..... sorg och glädje. Däremellan tjuter publiken av skratt.
Läs mer: Detta händer i september i Vittsjö Bjärnum Teaterförening
Spelmansträff i Vittsjö 1 september 2018
- Uppgifter
Lördagen den 1/9 är det åter dags för spelmansträffen på medborgarhuset i Vittsjö.
I år är det 20:e året som träffen ordnas. Vi samlas 13.30 i teaterlokalen för ett gemensamt allspel där vi bland annat spelar Gånglåt från Skärsjödal, Noas snoa och Polkan går.
Klicka på bilden så kommer hela affischen att visas!
Historik: Spelmansträffen startades i slutet av 90-talet på Wittsjöskog. Det var Boel Bengtsson och Gunnar Olofsson med spelkamrater som drog igång det och sedan har döttrarna Malin och Marie blivit engagerade i evenemanget. Under några år höll stämman till på Raka Spåret, för att senare återvända till Wittsjöskog. Men numera anordnas stämman i Medborgarhuset.
Korparna
- Uppgifter
Korparna (fortsättning)
Denna episod ur yrkeslivet är alldeles sann – men hur och varför jag kom att tänka på den just nu, när jag nu sitter med Tomas Bannerheds bok Korparna framför mig, vet jag inte riktigt. Kan det ha någonting med fjädrar att göra?
Ja, kanske, fast de fjädrar tanten hade i hatten var inga korpfjädrar utan kom med största säkerhet från antingen björksnipa eller kanadamås – för det gör damhattfjädrar nästan alltid, om jag har förstått saken rätt.
Eller var det detta med att tanter – och andra – som frågar efter en ”riktigt bra bok”, ofta önskar sig hela världen? Så skulle det kunna vara, för den som läser Tomas Bannerheds bok får faktiskt hela världen – eller i alla fall världen sådan den kunde te sig för svenska småjordbrukare i slutet på sjuttiotalet.
Fast, det är klart, i första hand är boken ändå en berättelse om familjen Georgsson – fadern Agne, modern Gärd, tolvårige Klas och lillebror Göran som nyss har börjat skolan. En familj som har såväl tiden som det genetiska emot sig …
Glad Midsommar!
- Uppgifter
Alla läsare av vittsjobjarnum.nu önskas en Glad Midsommar av redaktörer och jourhavanden!
Idag kan ni fira midsommar här:
Vid Bjärnums Museum håller Fredrik Andersson och Rolf Ek i midsommarfirandet mellan klockan 9-17
Café Sjöstugan i Vittsjö välkomnar alla till att klä stången klockan 10 för att senare fira klockan 14-16.
Ha det så kul och var rädda om varandra!
Vid Bjärlångens grönskande stränder
- Uppgifter
Minns du än den gången då vi funno varann
det var sommar och strålande sol.
Ängen stod så blomsterprydd och prunkande grann
och i skogen göken gol.
Jag var ung och du var ung och lyckan den log som den ler i livet vår.
Ännu jag minns den, ännu så finns den,
lyckan som aldrig förgår.
Boktips - JUDAS av Amos Oz
- Uppgifter
JUDAS av Amos Oz (2017). Amos Oz är ju en författare som ständigt är aktuell i nobelprisdiskussionerna – även om det nu inte kommer att delas ut något nobelpris i litteratur i år - och att han är en bra författare visar han här.
Romanhandlingen utspelar sig i Jerusalem i slutet på femtiotalet eller början på sextiotalet någon gång och är en mångfacetterad/mångbottnad historia. Det handlar om religion, det handlar om staten Israels tillkomsthistoria och det handlar om någon sorts kärlek .
Huvudpersonen heter Schmuel! Schmuel är universitetsstuderande och håller på med en masteruppsats, ( ”Judiska aspekter på Jesus” ), när han, i romanens början, drabbas av inte bara en, utan två rejäla motgångar:
Aktuellt från Teaterföreningen
- Uppgifter
Vittsjö. Teaterföreningen visar: Kärlekens outgrundliga vägar.
Berättarteater med Maria Arnadottir den 16 november kl 19.00 på Medborgarhuset i Vittsjö. Teaterföreningen bjuder på kaffe och tilltugg i pausen. Pris 130:- Vittsjö Bjärnum Teaterförening
Komedi i moll - av Hans Keilson
- Uppgifter
Den här romanen heter ”Komödie in moll” på originalspråket tyska och gavs ut redan 1947, men det var först när boken, för knappt tio år sedan, översattes till engelska och gavs ut i USA, man började tala om den som en ”litterär sensation” och ett mästerverk.
Hans Keilson, ( 1909-2011 ), som då fortfarande levde, får sägas ha varit rätt torr bakom öronen när han äntligen fick sitt litterära genombrott - vid 100 års ålder … Boken utkom på svenska 2016.
Kultur i dagarna tre
- Uppgifter
En torsdags morgon när solen faktiskt lyste beslöt vi oss för att göra en resa till Helsingör. Förutsättningen för resan var att det var bra väder. Sommarkortet åkte fram och så var resan i gång.En sommardag som denna är det ju oftast många glada resenärer och så denna dag också. Framkomna till Helsingör var Axel Torv(torg) slutdestination.Vi skulle lyssna på “Prebens orkester”som bestod av 5 personer. De spelar varje torsdag på torget emellan 14-17.00 vid bra väderlek. Hela torget var fullt av människor ,bord och stolar och parasoller.
Allt medan vi avnjöt musik från “ When the Saints go Marching in” till “O store gud “ så åt vi smörrebröd och drack goda drycker. Sång och dans från gästerna förekom, jättemysig stämning. Ett utflyktsmål.
Fyra dagar kvar till Visor i Vittsjö!
- Uppgifter
Vittsjö. Nu på lördag, den 15:e Juli får vi åter chans att njuta av härlig musik som framförs av flera olika kända artister här i Vittsjö. Platsen är som tidigare på Godsmagasinet - 'mitt i byn' - Observera att Visfestivalen börjar redan kl. 15:00 och håller på till minst 20:00. Har vi tur så bildas det nya konstellationer av musiker under kvällen och då vet man aldrig hur kvällen kommer att utveckla sig.
Förköp av biljetter kan ske på Vittsjöhallen men det går även att boka biljetter på Internet, då hos Universe eller hos Place2book - klicka på namnet så hamnar du rätt! :) Naturligtvis kan ni även lösa biljett 'på plats', priset är väldigt överkomligt, 175:- för minst 5 timmars livemusik!
Vill du se en närmare beskrivning av vilka som spelar så kan du läsa mer på den här sidan på vittsjobjarnum.nu. Där har du även möjlighet att få lyssna på artisterna som deltar!
Skånsk Arabisk afton
- Uppgifter
Vittsjö. Du glömmer väl inte att gå och lyssna på den Skånsk Arabiska aftonen nu på fredag den 26:e maj?! Musiken börjar 19.00 på Stickspåret och arrangemanget är GRATIS! På Stickspåret serveras fika till självkostnadspris och den som eventuellt vill ha något annat får gå till någon av de närliggande restaurangerna. Uppträder gör världsartisten Nadin al Khalidi med fyra musiker. Linda Lundqvist och Lars "Linkan" Lindkvist med delar från Gyssla Elitkapell uppträder med skånska visor och spelmanslåtar.
Vi ses på fredag kl. 19.00!
Lite annorlunda vernissage
- Uppgifter
BJÄRNUM. Sommarutställning med 35 konstnärer i Ateljé Götesdotter i Bjärnum med inbjudna konstnärer i Skåne som mot en liten avgift på 300:- får ställa ut i Ateljé Götesdotter ett större verk eller ett par små under juni och fram till den 6 juli.
35 konstnärer, från Markaryd i norr till Eslöv i söder och från Helsingborg i väster till Kristianstad i öster, ställer ut totalt 70 målningar tillsammans.
Vernissagen anordnades med lite annorlunda tidsram, som en kvälls-natt vernissage och startade den 4 juni kl. 18.00 och varade till midnatt kl. 24.00.
Herlig fransk aften.
- Uppgifter
BJÄRNUM. Kunstforeningen ARS DIVINA arrangerede söndag en herlig fransk aften på Galleri Götesdotter.
Richard Aspegren fortalte engageret om sin tid som präst (kyrkeherde) i Sydfrankrig.
Konst hos Galleri Götesdotter.
- Uppgifter
BJÄRNUM. Under lördagens Vernissage hos Galleri Götesdotter i Bjärnum ställde konstnärerna Eva Persson, Rose-Marie Karlsson och Peter Gruvander ut sina färgglänsande och glada tavlor.
Bild: Rose-Marie och Gunnel i glatt samspråk
Utställning
- Uppgifter
VITTSJÖ. Med temat Kärlek och vänskap ställer Monika Wahlman ut akvarellmålningar på Vittsjö Bibliotek. Utställningen pågår under November månad 2013.
Lions ljushögtid i Vittsjö-Bjärnum nu en tradition
- Uppgifter
För tredje året i Vittsjö och andra året i Bjärnum arrangerade Lions club Vittsjö-Bjärnum ljusutsättningar i Gåsadammen resp. ankdammen på allhelgonadagens kväll.
För tjugo kronor valde man ut en av Lions ljuslyktor och tog den med sig till dammkanten, där någon Lionsmedlem hjälpte till att sänka ned lyktan i dammen med hjälp av ett långt spö.
Från Gåsadammen i Vittsjö
LIONS BESÖKTE SÖDRA SVERIGES STÖRSTA HEMBYGDSMUSEUM.
- Uppgifter
BJÄRNUM/VITTSJÖ. Lions Club Vittsjö-Bjärnum förlade på torsdagen den 17/10 sitt oktobermöte i Bjärnums Museum. Ett fyrtiotal medlemmar och partners fick en rundvandring i de olika byggnaderna. I den här korta notisen är det inte någon mening att försöka referera något av innehållet i muséet eller vad vi såg och upplevde. Det blir bäst om man själv besöker det som benämns Bjärnums museum och hembygdssamlingar. Alla vi som bor i Bjärnum och Vittsjö borde ta oss några timmar och besöka den här attraktionen. Då förstår man bättre hur vår hembygd har förändrats och utvecklats genom seklerna.
Muséet håller öppet måndagar – fredagar mellan kl. 10-15. I övrigt se hemsidan. Gå då in på www.bjarnumsmuseum.se där finner du mycket att läsa under olika rubriker.
HANDELSTRÄDGÅRDEN I BÄCKALID
- Uppgifter
BÄCKALID/VITTSJÖ. Bäckalids handelsträdgård i Boalt fanns intill gränsen mot Skånes Värsjö. Det var grönsaksodlaren, trädgårdsmästaren och sedermera blomsterhandlaren Sven Pihl som startade denna verksamhet som utvecklades efter hand med blomsterhandel i Vittsjö. Han startade verksamheten i Bäckalid då han var omkring 20 år.
Sven Pihl som i unga år startade Bäckalids handelsträdgård och fortsatte som ägare av Pihls blomsterhandel. Foto arkiv
SJÖBOTTEN BLEV ODLINGSBAR MARK
- Uppgifter
HÖJALEN. 15 hektar sjö blev odlingsbar mark under åren 1942- 1945 vid Höjalen, Vittsjö. Byggmästare Gustav Kvist, Malmö förvärvade stora egendomen Höjalen 1938 och började omfattande verksamhet. En magnifik villa uppfördes men det var sällan ägaren vistades där då han hade stort intresse för hästar och trav och vägen var inte lång från Malmö till Jägersro. Han planerade och påbörjade en travbana för sina travhästar vid Höjalen.
Läget i dag med invallningen i bakgrunden. T v pumphuset och på kullen går de betande korna.
LEDMOTIVET VID BÄCKABRO PÅ FREDAGEN VAR HOPPET.
- Uppgifter
VITTSJÖ. Två publikdragande aktiviteter i hoppets tecken ägde på fredagseftermiddagen rum vi Bäckabro i vårt sommarfagra Vittsjö under ledmotivet enligt rubriken. Vi tar det i tidsordning som även sammanfaller med varaktigheten. Föreningen Vittsjö nya fiskevårdsområde stod som värd för båda tillställningarna. Klockan 15.30 var det aviserat en avtäckning av ett nytt monument i Vittsjö och menat att förstärka byns allomvittnade skönhet. Så blev det. Det var en mycket vacker skulptur i rostfritt stål placerad på en fast sten invid stranden som avtäcktes. Claes Ruderstam ordförande i Fiskevårdsområdet betonade att Vittsjö i sig själv är vackert men även en konstnärlig utsmyckning bidrar till skönheten. Att finansiera det här konstverket står två organisationer för. Det är Vittsjö nya Fiskevårdsområde och Vittsjö Försköningsfond. Margit Kristiansson inbjöds att lämna förslag.
HUMORISTISKA GÖINGSKA ORDSTÄV 2
- Uppgifter
Ytterligare några aktuella ordstäv som är gångbara, inte enbart i Göinge:
I dag har jag inte sett en enda käft, sade tandläkaren.
Jag behöver många blusar, sade flickan som hade sotaren till fästman.
Äntligen en välskapad människa, sa taxen som fick se en hjulbent gosse.
Hur många är mina, sade tuppen när hönan kom med tolv kycklingar?
Få ord och fyndiga är bättre än många och myndiga.
Det är tryckta tider sa gubben som tittade i almanackan.
Tänk vad en sup skulle smaka med en sådan hals, så gubben som såg en giraff!
Handskmakaren bör handskas väl med folk,
Hattmakaren bör hålla sig till det huvudsakliga.
Glasmästaren bör vara klarseende.
Urmakaren bör akta sig att vara ursinnig utom i sin egen affär,
Borstbindaren bör ej uppträda oborstad.
Skomakarens hustru måste låta mannen få en syl i vädret.
Visitera mig, så han som stal en kyss!
Bättre med en hand på ratten än tio i bilaffären.
Jag har inte ökat, det är alltid en lättnad sa han som stod på vågen.
Mina möbler är möbelhandlarens!
När solen går i väst är den late bäst.
Släkten är värst så räven om de röda hundarna.
Stora ord och fett fläsk fastnar inte i halsen!
Den som lever som de flesta blir minst klandrad.
TRÄTJÄRA SOM MEDICIN OCH IMPREGNERING TJÄRBRÄNNING 1979
- Uppgifter
VITTSJÖ. Den senaste tidens inlagor om åldrandet i Vittsjö har blåst nytt liv i åldrandet gåta. Rent vilseledande var 1900-talets satsning på den ozonrika luften. Nu sedan forskningen kommit allt längre har det visat sig att ozon är helt skadligt för både människor, djur och växtlighet. Luften i Vittsjö kommer med vinden och denna vind kan ha fört med sig skadliga ämnen från länder med stora miljöfarliga utsläpp.

Tjärbrännan färdig att tändas.
Det har talats om ”Blå Zonen” utan någon vetenskapligt analys. Den bara finns där. En annan teori, inte heller denna vetenskaplig bevisad men till en del finns tallskogen i ett bälte i och intill den Blå Zonen. Kådan i tallskogen har sedan århundraden tillbaka visat sig ha en undergörande effekt. Av kådan framställdes trätjära och denna rena naturprodukt har under lång tid använts som läkemedel och medicin till både människor och djur.
I Vittsjö socken har det under tidens gång funnit omkring 30 tjärbränner eller tjärdalar. De flesta är numera gömda av naturens egen gång men en tjärdal har tagits fram vid Gundrastorpsvägen i Vittsjö och gatan dit har av naturliga skäl döpts till Tjärbrännan. På platsen finns även information om tjärbränning.
År 1979 var det tjärbränning i en gammal tjärdal i Kraxeboda med Wittsjö hembygdsförening som initiativtagare med två äldre ”tjärbrännare” som sakkunniga. Förberedelserna började dock året innan med anskaffande av tjärstubbar samt upprensning av den gamla tjärdalen.
Läs mer: TRÄTJÄRA SOM MEDICIN OCH IMPREGNERING TJÄRBRÄNNING 1979
TRÄNGSEL VID JULSTUGAN
- Uppgifter
VITTSJÖ MUSEUM. Julstämningen började redan vid infarten till hembygdsföreningens museum där föreningen med Mona Svensson som idégivare hade ordnat julstuga på traditionellt sätt med julmusik och pepparkaksbak.
Några yngre besökare vid julstugan får sakkunnig hjälp vid pepparkaksbaket.
Julkärvar prydde infarten och inne i den gamla skolsalen trängdes besökarna för att ta del av julens utbud. För de yngsta besökarna var det ordnat bak med pepparkaksdeg som efter utformning gräddades och fick följa med designern hem för avsmakning. Flera hantverkare visade upp sina alster som julprydnader vid sidan av den tända julgranen. Tidigare utställda föremål fanns på plats och besökarna passade på att särskåda dessa.
Hembygdsföreningens i orten boende musiker underhöll med julmelodier och andra trevliga låtar. Sångsolist vara Marie Bengtsson och Malin Bengtssons saxofon ljöd över salen. I lärarbostaden serverades fika.
Lotterier såldes och pepparkakshuset hamnade hos Jan Rosén.
Den Röda Hatten
- Uppgifter
Vittsjö. Så är det åter tid för teater i Vittsjö. Teaterföreningen har nu arrangerat en föreställning fram för allt för de små.
Söndag 25 nov är det familjeföreställning på Allaktivitetshuset i Vittsjö kl 16.00.
“Den Röda Hatten” en dockteater för barn 2-5år.
En spännande berättelse om clownflicka tre hemlighetsfulla lådor och en vind som blåser bort den älskade hatten.
Allt får ett dock ett lyckligt slut.
KG HAMMAR BERÄTTADE PÅ BIBLIOTEKET.
- Uppgifter
Vittsjö. Förre ärkebiskopen K. G. Hammar gästade på tisdagskvällen Biblioteket i Vittsjö.
Han fängslade publiken i mer än en timme genom att berätta om vår mest kände svensk, Dag Hammarskjöld. Ämnet utmanar verkligen hans intellektuella kapacitet och religiösa övertygelse. Vad som verkligen hände vid hans död måste komma fram och redas ut.
Det var åttiotalet åhörare som hörsammat inbjudan att lyssna på vår göingefödde teolog och humanist K.G. Hammar. Med prästmannens verbala utförsgåvor blev vi alla snabbt införstådda i varför vår förre ärkebiskop fängslas av Dag Hammarskjöld.
Det är inte bara hans plötsliga död som fängslar KG utan även generalsekreterarens många skrifter - främst boken ”Vägmärken”. Den utmanar våra skriftlärda på många sätt. Utan manuskript talade KG i mer än en timme och berörde de svåra frågorna den boken behandlar. Vi fick även klart för oss att han var med bland dem som nu, med kraft kräver att de dunkla frågorna kring Hammarskjölds död en gång för alla reds ut. Att CIA och/eller den brittiska underrättelsetjänsten har sina fingrar med i byken verkar troligt enligt K.G. Hammar. ”Det är fråga om en konspiration” säger KG bestämt. Efter den här presentationen är vi många som kommer att följa den utredning man hoppas kommer.
HULTATORP SÖNDAGSSKOLA HAR VERKAT I 125 ÅR
- Uppgifter

Hultatorp söndagsskola firar 100 år. F v Enok Nilsson, Hjalmar Olsson 90 år, Paul Persson, Conny Lindberg, Erik Forsback och Josef Nilsson.
Skolan i Hultatorp uppfördes inte förrän 1908 och därför var söndagsskolan tidigare ambulerade i hemmen. Då tomten till skolan skänktes gjordes förbehåll att skolsalen skulle vara tillgänglig bland annat för söndagsskola. Så har det fortsatt fast en viss utlokalisering skedde någon tid till Hästhult missionshus. En och annan gång var söndagsskolan förlagd till någon elevs hem.
Utställningar på Vittsjö Bibliotek
- Uppgifter
Vittsjö. Under oktober månad ställer Lars-Göran Persson ut "Vittsjöbilder", i utställningshallen, på Vittsjö bibliotek!
Under samma period - alltså oktober månad - ställer Ulla-Britt Persson ut "Scrapbook-arbeten", i en glasmonter, också på Vittsjö bibliotek.
ETT BESÖK I GALLERI HÖGBO I BJÄRNUM.
- Uppgifter
Bjärnum. Jag besökte Solveig Svensson i Galleri Högbo inför NSKG:s konstrunda som pågår lördagen den 6 och söndagen den 7 oktober och fortsätter följande lördag och söndag. NSKG står för Nordskånska Konstnärsgillet. Man kommer att ha öppet klockan 10.00 – 17.00.

SOMMARAKADEMINS SISTA DAG 2012
- Uppgifter
HOVDALA. Vi samlades i den något kalla och fuktiga ladan på Hovdala, men blev snabbt uppvärmda av dagens första talare Anders Ödman som talade om årets utgrävningar på Hovdala. Han kunde konstatera att hans tidigare teorier inte blev bekräftade av årets utgrävning utan det är troligen Grubbe som låtit ta upp ” norra ingången” för att lättare kunna ta sig ut i trädgården och ej till en gårdsplan som Anders trodde tidigare.
Anders Ödman i akution
SOMMARAKADEMINS ANDRA DAG
- Uppgifter
VITTSJÖ/BJÄRNUM. Sommarakademins andra studiedag var förlagd till Bjärnum museum. Där var det museets intendent Lars Erik Josefsson som visade runt och informerade om de digra samlingarna. Samlingen fortsatte med föreläsning av professor Urban Emanuelsson över ämnet Europeiska kultursamhället.
Anders Ödman tackar Urban Emanuelsson och överlämnar Vittsjösouveniren.
LANTHANDELN ÖPPNADE EFTER 39 ÅR
- Uppgifter
SNÄRSHULT. Nostalgins vingslag landade i det som en gång var centrum i byn Snärshult, Vittsjö. Under den gyllene tiden fanns det skola, lanthandel, telefonväxel och missionshus i den lilla byns centrum. Nu finns endast missionshuset kvar. Men den gamla affären/lanthandeln har bevarats nästan helt intakt. Denna visades upp efter 39 års stängning av handlarens son, Lars Henningsson, Markaryd. Lanthandelns dag arrangerades av Wittsjö hembygdsförening och besöktes av 125 intresserade.
Den stora publiken på lanthandelns gräsmatta väntar på insläpp.
SPÅNHYVLING I VITTSJÖ
- Uppgifter
VITTSJÖ. Sticketak eller spåntak har förekommit Sverige sedan mitten av 1800-talet då spik, till att fästa spånen började tillverkas. Dessutom fanns halmtak som dock var kraftigt eldfägnade. Nästan alla byggnader försågs med spåntak tills tjärade papptak blev modernt innan eternitplattor och tegelpannor kom in i byggkonsten.Kunnig personal vid hyvling av takspån. Sven-Erik Johannesson buntar, Gunilla Bengtsson räknar spånen, Berton Bengtsson är hantlangare och Bengt Jönsson hyvlar spånen.
Uggletorpsstugan visade intressant hantverk
- Uppgifter
VITTSJÖ. Solen sken från en klarblå himmel när Uggletorpsstugan öppnades upp. Hembygdsföre-ningen hade dukat upp ett bord med läckra hembakade kakor samt bullar att själv fixa till med smör och pålägg.
Inger Johannesson skötte denna del.
ANDRA BOKSLÄPPET I VITTSJÖ
- Uppgifter
VITTSJÖ. Årets första och historiens andra boksläpp skede i Turistgården i lördags. Det var Caracciolakännaren Åke Larsson som släppte loss sin bok om den kände racerföraren. Åke Larsson signerade sin första utgåva till en del personer som samlats i det anrika pensionatet.
Åke Larsson signerade och fler väntade på hans namnteckning.
Utförligare beskrivning av bokverket har tidigare publicerats.
Bjärnumsgruppen vidgar vyerna
- Uppgifter
BJÄRNUM. Som ni säkert alla läst har Bjärnumsgruppen inbjudits att ställa ut några av sina verk på Haga Vårsalong i Stockholm. I dagarna har de farit till kungliga huvudstaden med sina alster och den 17 mars är det vernissage och då kommer de alla att vara där.
Bjärnumsgruppen - från vänster Ingmar Rimheden, Soveig Svensson, Lars Lindberg och Gunnel Götesdotter
- Det är en ära att bli antagna på Haga Vårsalong, säger Ingmar Rimheden. Det är mellan 80 och 100 konstnärer från hela Sverige som årligen inbjuds och Bjärnumsgruppen deltar med ca dussinet verk.
PREMIÄR MED BOKSLÄPP I VITTSJÖ
- Uppgifter
VITTSJÖ. Det blev en historisk kväll i bibliotek Hemgården i Vittsjö. För första gången i historien var det så kallat ”boksläpp”. Då presenterade Claes Ruderstam sin senaste! bok VITTSJÖLUFT på 264 sidor med 300 bilder. Boken är en efterföljare av tidigare utgivna Vittsjöboken och behandlar i stort bygdens förvandling från utpräglat jordbrukssamhälle till folkhemmet.
Claes Ruderstam signerar VITTSJÖLUFT medan köparna tränger
sig allt närmare.
VITTSJÖLUFT – NY BOK OM VITTSJÖ
- Uppgifter
VITTSJÖ. Den i Vittsjö redan rika bokfloran kommer att utökas med ytterligare en utgåva på onsdag den 16 november. Då släpps VITTSJÖLUFT ut, av Claes Ruderstam. Detta kommer att ske i biblioteket klockan 19-21. Verket är en fortsättning från tidigare utgåvan, Vittsjöboken.
Bild: Utgåvan VITTSJÖLUFT kommer den 16 november.
HÖSTSALONGEN 2011 I BJÄRNUM.
- Uppgifter
BJÄRNUM. Fredagen den 3 november invigdes ”Höstsalongen 2011” med tema ”Sommaren som gick” i ateljé Götesdotter, Bjärnum.
Paret i regnet är målad av Solveig Svensson, Bjärnum
Det är ett sextiotal skånska konstnärer som med tavlor mätande 30x30 cm pryder tre av väggarna i ateljén. De cirka 190 tavlorna beskriver hur olika dessa duktiga och aktiva konstnärer ser på den gångna sommaren. Här demonstreras verkligen helt olika stilarter. Allt från rent fotografiska alster till mer abstrakta sådana. Det är mycket spännande att betrakta och försöka tolka de olika budskapen. Höstsalongen pågår till den 18 december. Den 7 november öppnar Gunnel även ovanvåningen i ateljén.
Teater i Vittsjö
- Uppgifter
VITTSJÖ. På söndagen fick Vittsjö- Bjärnum teaterförening besök av teater "Sagohuset " som hade sin
premiärturné just i Vittsjö, med föreställningen " Sjöflickan och Drakens dotter". En föreställning för barn mellan 3-6 år, som besöktes av 25 personer. Barn och föräldrar, mor- och farföräldrar, som var där och fick vara med om en historia om sjöflickans upplevelser i skog, på berg och vid sjön. Dans och sång och en väl genomtänkt scenografi gjorde föreställningen både spännande och med ett lyckligt slut så var alla nöjda.
Nästa familjeföreställning blir den 2 oktober och handlar om "En Gris Flyttar in". En rolig föreställning om förutfattade meningar . En hare, en höna, en räv och så då grisen ska bo på samma plats med allt vad det kan innebära för dem.
En föreställning från 4 år och uppåt. Alla betalar en guldpeng.
Välkomna
Teater i Vittsjö
- Uppgifter
VITTSJÖ. På söndagen fick Vittsjö- Bjärnum teaterförening besök av teater "Sagohuset " som hade sin premiärturné just i Vittsjö, med föreställningen " Sjöflickan och Drakens dotter". En föreställning för barn mellan 3-6 år, som besöktes av 25 personer. Barn och föräldrar, mor- och farföräldrar, som var där fick vara med om en historia om sjöflickans upplevelser i skog, på berg och vid sjön. Dans och sång och en väl genomtänkt scenografi gjorde föreställningen både spännande och med ett lyckligt slut så var alla nöjda.
Nästa familjeföreställning blir den 2 oktober och handlar om "En Gris Flyttar in". En rolig föreställning om förutfattade meningar . En hare, en höna, en räv och så då grisen ska bo på samma plats med allt vad det kan innebära för dem.
En föreställning från 4 år och uppåt. Alla betalar en guldpeng.
Välkomna
Sensommar utflykt till Fredriksdals teatern med mera…
- Uppgifter
Sensommar utflykt till Fredriksdal teatern med mera…Med avgång lördag den 20/8 klockan 15.30 från parkeringen vid ”Sjöstugan” var ett 30 tal personer med anknytning till Lions klubben, Vittsjö – Bjärnum, på väg på den årliga utfärd till Helsingborg, mer precist , Fredriksdal teatern.
Resan gick via Röke och Örkelljunga och efter en behaglig tur ankom vi enligt tidsschemat till Fredriksdal klockan 17.00.
Förutom en skön tillflykts oas mitt i storstaden bjöd Fredriksdal också på ett vackert sensommarväder.
Med en timme kvar till skådespelets början var det dags att slå sig ned bland växtligheten och njuta av en picknick i gröngräset och därmed vara med i en kär tradition.
En härlig musikalisk komedi i 70-talsanda väntar!
Läs mer: Sensommar utflykt till Fredriksdals teatern med mera…
Teknik till tusen i Bjärnum
- Uppgifter
Bjärnum Det var svårt att hitta parkeringsplats då Fornminnesföreningen arrangerade ”Teknikens dag” vid museet. 88 bilar 43 mc/mopeder och 11 tyngre fordon var föranmälda.
– Men ännu fler kom, säger Johnny Dolkov. Och solen strålar på besökarna som är åtskilliga hundratal.
Även Holmbergs fina miniubåt visades upp och många var de som klättrade ner i skrovet på den fantastiska skapelsen som väger 8 ton.
Arne Hallenberg med Wartburg och IFA.
Den vita bilen är Kristina Jonssons Ford Anglia från 1950, den med bakrutan som lutar ”på fel håll”.
SÅNG OCH MUSIK I KYRKAN MIDSOMMARAFTON
- Uppgifter
VITTSJÖ. Midsommargudstjänsten i kyrkan på sena Midsommarafton inleddes med procession där musikerna medverkande med dragspel, fiol och nyckelharpa. Ingångslåten var Gånglåt från Äppelbo.
De medverkande vid midsommargudstjänsten i Vittsjö kyrka.
MIDSOMMAR VID GÅSADAMMEN
- Uppgifter
VITTSJÖ. Traditionen bjuder att midsommarfirande skall ske vid Gåsadammen. Några meter från själva dammen hade en betydligt mindre damm bildats på grund av nederbörden men ingen kom i kontakt med denna lilla vattensamling.
Både unga och äldre deltog i danserna kring den vackert smyckade midsommarstången.
Veteranernas sommarlov!
- Uppgifter
BJÄRNUM-VINSLÖV. Bjärnums-veteranernas sista träff innan semesteruppehållet, förlades till Bertil Lundgrens renoverings och museilokal på Vanneberga gård i Vinslöv. Detta var ett oerhört imponerande studiebesök. Mycket var imponerande i Bertils lokaler!!
Vi var ett 20-tal entusiaster som i sedvanlig ordning träffades hos Åke Karlsson i Bjärnum för att inleda trippen till Vinslöv. Några veteranbilar och några motorcyklar. Undertecknad färdades på mc. Färden till Vinslöv gick via natursköna grönskande små asfaltbelagda vägar, med lagom mycket backar och kurvor. Dofterna av koskit, skog och nyhuggna vallar är fantastisk.
Efter cirka en timmes körning var vi framme.
NATIONALDAG MED UTDELNING AV PREMIER
- Uppgifter
VITTSJÖ. Åter igen har Nationaldagen med högtid firats vid Gåsadammen i Vittsjö. Även i år var det utdelning av Föreningsbidrag från Vittsjö Fonden (tidigare Harry B Jönssons minnesfond) till två aktiva föreningar i bygden. Bygdens sångfågel Therése Rud Svensson var solist med flera sånger.
Anders Paulsson fick premie, Therése Rud Svensson sjöng, Egon Johansson fick premie och Claes Ruderstam förrättade utdelningen av premierna.
NATIONALDAGSFIRANDE I BJÄRNUM
- Uppgifter
Bjärnum Närmare 300 personer var bänkade när fanborgen, med 11 föreningar och klubbar representerade, intog sina platser vid scenen i Hembygdsparken. Röke Blås och Bjärnums Manskör svarade för underhållningen. De yttre förutsättningarna med sol och värme gjorde att skuggplatserna var mest populära.
SOMMARAKADEMIN I VITTSJÖ I AUGUSTI!
- Uppgifter
VITTSJÖ. Sommarakademin startade i Vittsjö 1987 för att bli en samlingsplats för forskande hembygdsmänniskor till förkovran och uppbyggelse. Det var professor Harald Swedner och arkeolog Anders Ödman som främst kämpade för en kortare folkhögskola på hembygdsnivå.
SPÅNHYVLING I VITTSJÖ
- Uppgifter
VITTSJÖ. Hembygdsföreningen visade under två dagar hur det fungerade då takspån/takstickor tillverkades. Under tämligen många år, drygt 30 år, har föreningen framställt detta takmaterial. En del har avyttrats och en del har använts av hembygdsföreningen själv. Så blir det i år då en taksida skall läggas om i Tidemanstorp och hembygdsstugan i Emmaljunga. Omkring tio tusen spån skall framställas.
Läromästaren 94 årige Hardy Jönsson kom på besök men i år var det
första gången som han tog plats vid spånhyveln utan agerade som åskådare men gav flera goda tips från hans långa bana som "stickhyvlare".
NY PARKANLÄGGNING I VITTSJÖ
- Uppgifter
VITTSJÖ. En ny oas planeras i Vittsjö centrum där tomten vid korsningen väg 117- Mejerigatan kommer att bli en grönskande park, inte i år men till nästa år kommer det att finnas både gräsmatta, buskar och springvatten enligt långt framskridna planer. Det är före detta Egon Nilssons tomt som kommer att förskönas.
Bilden visar den gamla villan som troligen kommer att försvinna från samhällsbilden under dagens lopp.
ISLAND på Linden?
- Uppgifter
Tisdagen den 12 april kl. 13.30 kommer Thomas Johnsson till Linden och föreläser om Island. Thomas är en excellent föreläsare och han tar mycket bra foto. Han kommer bl.a. att visa bilder på Lunnefåglar, Stormfåglar och Silvertärnor. Dessutom kommer han att ge en god inblick i Islands geologiska processer, vulkanutbrott, lavafält, varma källor, puttrande lerkällor och ångsprutande geysrar. Vackra växter som eiyraros (praktdunört), gullbräka och alaskalupin kommer också att visas.
Fotoutställning biblioteket
- Uppgifter
Under mars månad visar Gert Svensson " Fåglar och naturbilder" på bilioteket.
PRICK OCH FLÄCK
- Uppgifter
VITTSJÖ.
Familjeföreställning
Söndag 2011-03-06
kl. 16.00 3---6 år
Alla betalar en guldpeng
I Prick och Fläcks värld är allt prickigt och fläckigt. inte nog med det en av dem är täckt med fläckar och den andra med prickar. Följ med de nyfikna och lekfulla Prick o Fläck när de nu tar plats på teaterscenen med humor, ordlekar, fantasi och lust presenterar teater 23 en stor teaterupplevelse för små barn.
Ring gärna och tala om för Anita 0451/23295 eller Mona 0451/26047om du kommer
EN FUNDERING KRING MOBILER
- Uppgifter
VITTSJÖ. Jag är tämligen säker på att det är en hel del julklappar med mobiler som har nått sina lyckliga nya ägare på julafton. Det är en praktisk liten hjälpreda i fickformat säger de lyckliga brukarna.
I Akademiens ordbok, utgiven 2006, läser jag att den klassiska betydelsen av ordet mobil s. –en –er är:
- rörlig hängprydnad el. konstpjäs;
- mobiltelefon.
Den första betydelsen kan inte förknippas med en mobiltelefon.
VISST VAR VÄL JULKORTEN VACKRARE FÖRR. del 3
- Uppgifter

Här kommer det tredje och sista inslaget med min morfars och mormors julkort. Denna gång så är det några julkort som kommer från det stora landet i väster, nämligen USA. Där en del av släkten bosatte sig i början av 1900-talet. Är inte dessa också vackra och stilfulla !
Releaseparty
- Uppgifter
Bjärnum. Söndagen den 19 december kl 14.00 slås dörrarna upp till Ateljé Götesdotter. Förutom konstutställning presenteras Gunnel Götesdotters senaste bok ”Skånska konstnärer – konst och mat”. Det bjuds på något enkelt att äta och dricka och dessutom lite musik därtill
Gunnel hälsar alla hjärtligt välkomna
LUCIAHÖGTID FÖR 81 GÅNGEN I EMMALJUNGA
- Uppgifter
EMMALJUNGA. Uppslaget att fira Lucia i Emmaljunga kom ursprungligen från Glimåkra då en därifrån flicka flyttade till Emmaljunga. Hon ansåg då att Emmaljunga NTO borde ordna en luciafest för bygden då det fanns tillgängliga lokaler i Folket hus som invigdes 1926.
Lucian Emma Aronsson med följe underhöll i Emmaljunga
Julmarknad hos Götesdotter
- Uppgifter
Bjärnum. Söndagens ymniga snöfall bidrog till en fin julstämning när det var öppet hus hos Gunnel Götesdotter i Bjärnum. Hennes kostall var julpyntat och fyllt med diverse hantverkare och konstnärer. Det såldes hembakat bröd från Verum, det såldes smycken tillverkade i Bjärnum och det fanns träfat av många olika träslag, ja det fanns t o m askfat – då menar jag inte sådana fat för cigaretter utan fina träfat tillverkade av askträ. Olika konstarter såsom tavlor i olika tekniker, keramik och mycket, mycket mera presenterades också. Vittsjö Bjärnums Bokbindarklubb visade, som enda förening, upp sin verksamhet.
Full aktivitet vid ett av stånden.
JULSÅNGER I BLÅ SALEN
- Uppgifter

VITTSJÖ. Tre sångkörer med 40 sångare och musiker sjöng julsånger och gladdes med de 80 besökarna i Blå Salen i Skansenhemmet i Vittsjö. Under ledning av kapellmästare Curt Nilsson började de tre körerna att gemensamt sjunga ”Strö palmer och var glad” medan snön fortfarande låg vit utanför.
De sammanslagna tre körerna gladde boende på Skansenhemmet liksom de besökare som kommit för att lyssna.
TRÅNGT OCH TRIVSAMT I VITTSJÖ!
- Uppgifter
Zickermännen i Wittsjö var ämnet för kvällen. Vårt underbara bibliotek blev snabbt fullt av intresserade människor. De kom från bl.a. Malmö, Kristianstad, Helsingborg.
Cirka 65 stycken lyckades få sittplats. Folk satt till och med ute i Hallen.
Vår bibliotekschef Christina Hedberg höll ett trevligt välkomstanförande och sedan gick ordet till vår egen kunnige Claes Ruderstam, som växlande med Barbro Nyberg f.d. hemslöjdskonsulent, fängslade oss. Vi fick se på expo om Lilli Zickermans fantastiska mönsterproduktion. Höra om Märta Mås-Fjetterström och andra konstnärsprofiler, som med stor yrkeskicklighet etablerade sig i Vittsjö i början på 1900-talet. Kvällen gav tillfälle till frågestund och avslutades med efterlängtad fika.
Christina Hedberg överlämnade blommor till kvällens duktiga berättare. Kvällens arrangemang var ett samarbete med Kulturen i Hässleholm, Bibliotekets vänner i Vittsjö, Hembygdsföreningen och Östra Skånes Hemslöjdsförening.
Nästa kvällsevenemang, som Bibliotekets Vänner fixar, är den 11 november kl. 19.00. Då ger oss Eva Callmer tips om nyutkomna böcker att läsa och njuta i vintermörkret. Vår egen trubadur Arne (Grus) Persson underhåller med sång och musik.
ARVID SVENSSON SÅLDE VITTSJÖGRISAR I NORRLAND
- Uppgifter
VITTSJÖ. I Vittsjö centralort var inte grishandlaren så känd som sin fru, folkskollärare Agda Svensson (artikel 091128). Däremot var Arvid Svensson känd ute på landsbygden där han köpte upp grisar till försäljning norrut. I norra delarna av landet var Arvid känd som försäljare av de populära Hörbygrisarna! som skulle bli så kallade hushållsgrisar. Antingen grisarna kom från Hörby eller Vittsjö hade mindre betydelse, huvudsaken att säljaren var Arvid Svensson.
Grishandlare Arvid Svensson i Vittsjö.
TRE SKOLOR I EMMALJUNGA
- Uppgifter
Den fjärde skolan i Vittsjö församling som uppfördes 1907 och togs i bruk 1908 var Emmaljunga småskola. Behovet av ytterligare en skola växte sig allt starkare och år 1923 byggdes Emmaljunga mellanskola. Innan dessa skolor byggdes fanns det givetvis även ambulerande skolor i Emmaljunga. En av dessa platser var belägen på den tomt där nu Sven Otto Lund har sin villa. Platsen håller på att återställas. Förhållandena är likartade för Lönsholma skolhus som uppfördes fast det inte fanns någon fast lärare, enbart ambulerande sådan.
Sven Otto Lund i dörröppningen till den backstuga som sannolikt var Emmaljunga första? fasta skola. I stugan bodde en knekt och det var troligen han som var lärare?
ELEVER VID HÅRSJÖ SKOLA STREJKADE FLERA GÅNGER
- Uppgifter
VITTSJÖ Hårsjö skola byggdes 1907 och togs i bruk 1908, samtidigt som tre andra skolor i församlingen uppfördes. Tidigare hade det funnits ett skolhus utmed vägen till Norreljung. Skolundervisningen vid Hårsjö skola upphörde 1963 men då hade det tidigare varit en del turbulens. Numera är det Hästhult AIK som äger skolan.
SKOLAN I GUNDRASTORP BLEV MHF-LOKAL 1965
- Uppgifter
Skolan i Gundrastorp uppfördes och togs i bruk 1908 tillsammans med Emmaljunga, Hultatorp och Hårsjö skolor. Tidigare hade det funnits ambulerande skolor på flera platser i bygden men nu fann tydligen kyrkostämman tiden vara mogen att uppföra fasta skolhus lite varstans.
MASSGRAV OCH MINNESSTEN I VERUM
- Uppgifter
Verum. Visst har det funnits en massgrav i Verum och visst finns det en minnesvård över de stupade. Boende i Verum känner kanske till denna händelse som sannolikt skedde år 1569 och kanske har några sett minnesstenen? Söker du platsen så ta vägen mot Hästveda vid den stora valvbron och efter cirka 100 meter finns stenen, tämligen undangömd på vänster sida. Den som söker finner!
LUCIAFIRANDE FÖR 78 GÅNGEN I EMMALJUNGA FOLKETS HUS
- Uppgifter
EMMALJUNGA. Folkets Hus i Emmaljunga ägs och förvaltas av Emmaljunga byggnadsförening. Folkets Hus uppfördes 1926 men Emmaljunga Byggnadsförening bildades 1917 sedan några föregångsmän kanske hade framtida planer att uppföra ett Folkes Hus främst som en samlingsplats för Arbetarkommunen. Numera hyrs Folkets Hus ut till strängt taget alla samlingar, bröllop, födelsedagsfester, föreningssamlingar och liknande.
Läs mer: LUCIAFIRANDE FÖR 78 GÅNGEN I EMMALJUNGA FOLKETS HUS
BYGDEGÅRDEN I VERUM HAR EN ATTRAKTIV SAMLINGSLOKAL
- Uppgifter
VERUM. Förmodligen är det ganska få byar som har en sådan ideell sammanhållning som Verum.
Ett exempel är Verum Bygdegård där elva av byns föreningar ingår i Bygdegårdsföreningen. Allt arbete för Bygdegården sker till stora delar helt med frivilliga krafter och numera är det en modern och ändamålsenlig lokal som allt som oftast är uthyrd till olika ändamål. För någon vecka sedan var det bröllopsfest i lokalen.
KOSTALLET BLEV ATELJÉ
- Uppgifter
Bjärnum.
– Äntligen har jag förverkligat min dröm, sade Gunnel Götesdotter inför ett fullsatt kostall i Norra Åkarp under onsdagskvällen.
Med de orden hälsade hon alla välkommen till invigningen av etapp 4 av Ateljé Götesdotter. Det var verkligen ”knökafullt”.
– Det har tagit mig 5 år och det mesta har jag tagit av egna medel, sade hon med stolthet i rösten. Men den här gången har jag tacksamt tagit mot två bidrag från EU och länsstyrelsen.
Gunnel hälsar välkommen iklädd sin favoritfärg.
DEN FÖRTROLLADE SPARVEN
- Uppgifter
Så har då den mesta delen av denna underbara sommar försvunnit och det är dags för ny teatersäsong.
Höstens program inleds den 5 september kl 16.00 med en familjeföreställning "DEN FÖRTROLLADE SPARVEN".
En japansk folksaga dramatiserad för dockteater i teaterbussen.
HILDING MÅNSSONS LIVSVERK
- Uppgifter
Bönder i Vittsjö socken.
Bönder i Vittsjö socken är för all framtid förknippad med författare Hilding Månsson. Vem var då Hilding Månsson, Hilding på Furutorp? Hilding var under många år en produktiv lantbrukare. Han förvärvade lantbruket i Furutorp 1936 och fick Hushållningsgillets utmärkelse för välskött lantbuk 1954. Hembygdsintresset resulterade i att han fick Wittsjö hembygdsförenigs utmärkelse.
Bild: Hilding Månsson Furutorp.
Sommarakademin dag 2
- Uppgifter
Den 23 Sommarakademin avslutas i morgon onsdag vid Hovdala efter två tämligen intensiva dagar med aktuellt från hembygden och dess näringar. Redogörelse för första akademidagen har tidigare lämnats. Tisdagens program upptog föreläsning samt busstur inom tema ”vattenrike”.
Anders Eriksson med de gamla verktyg som behövdes för att bygga ett hus på 1800-talet.
23:e Sommarakademien
- Uppgifter
VITTSJÖ årets tema är ”Människan och naturen i historiskt perspektiv”. Ett 40-tal deltagare samlades på morgonen i Vittsjö församlingshem för att ta del av årets föreläsningsserie.
Många har deltagit i flera år men det var även ett 10-tal som var med för första gången. Claes Ruderstam hälsade oss välkomna och vi deltagare fick göra en kort presentation av oss själva.
Bygdespelnarna under-
håller vid Sjöstugan
FURAN I BJÖRSTORP ÄR DEN STÖRSTA I SYDSVERIGE
- Uppgifter
Björstorpsfuran vid Emmaljunga lär vara Skånes och kanske södra Sveriges största fur. Den slog rot någon gång under sista hälften av 1700-talet och lär vara omkring 240 år gammal. Höjden på storfuran är omkring 25 meter och omkretsen i brösthöjd är omkring 350 centimeter. En riktig bamse som klarat både stormar och bränder.
Du blir en upplevelse rikare om du går intill det stora trädet.
KONSTUTSTÄLLNING PÅ SJÖSTUGAN
- Uppgifter
VITTSJÖ Fotograf Eva Hallkvist ställer ut sina fotokonstverk på Sjöstugan under sommaren. Eva har fotograferat största delen av sitt liv. Hon var 10 år när hon fick sin första kamera – en kompaktkamera – och började med sina experimentella försök att bevara nuet med bilder. Fotografering var länge hennes stora hobby men hon utbildade sig till arkeolog och museipedagog och jobbade med detta i drygt 15 år.
MÖTE MED BJÖRN RANELID I VITTSJÖ
- Uppgifter
VITTSJÖ Björn Ranelid parkerade i torsdags sin Jaguar vid busstorget i Vittsjö. Hans närvaro upptäcktes av Åke Larsson som inte var sen att ta kontakt med Ranelid vars bil med registreringsskylten ”RANELID” stod något dold bakom det låga buskaget.
SEVÄRT I VITTSJÖ
- Uppgifter
VITTSJÖ Dagens sevärdhet i Vittsjö har tragik bakom sig från Andra Världskriget. Då störtade ett fullastat brittiskt bombplan i Höjalens skog med 9 000 liter bensin och fem ton bomber som förintade besättning och flygplan vid nedslaget den 29 augusti 1944.
SEVÄRT I VITTSJÖ
- Uppgifter
Namnet Knorren i Västra Mark har sin naturliga förklaring. Namnet har kommit från en tall som slagit en knorr (knut) på sig själv och finns i anslutning till Västanskogen i Västanvägens förlängning. Trädet finns utmed den gamla vägen, som togs ur allmänt bruk 1904, över ”Skinnkjortlalien” i Lehult.
Tallen Knorren vid Oresjöns strand utmed gamla landsvägen mot Röke.
SEVÄRT I VITTSJÖ
- Uppgifter
Gundrastorp Ekholm Dammverk är i ordets bemärkelse ett gränsfall! Gundrastorp by är beläget i Vittsjö socken medan Ekholm är beläget i Verum socken. Mellan dessa båda anläggningar flyter Vieån som är den egentliga gränsen mellan byarna och socknarna.
Gundrastorp Ekholmen dammverk med stridsvagnshinder i förgrunden.
STANNA UPP I VITTSJÖ
- Uppgifter
VITTSJÖ Det finns så många sevärda platser i denna kulturort men jag skall försöka hålla mig till de mest attraktiva i en serie artiklar framöver.
TVÅ HÖGTIDER I VERUM
- Uppgifter
VERUM Verum bygdelag firade våren och hjälpsamhet vid två evenemang under Valborgshelgen. Traditionsenligt fanns valborgsbål och fyrverkeri på Valborgskvällen och på söndagen var det Bygdelagets kyrksöndag som gästades en ensamorkestern Paul Skoog som fick drygt 5 600 kronor till verksamheten i Furuboda vid Åhus.
Högtiden med firandet av vårens ankomst inleddes med ett långt fackeltåg från Bygdegården till ängen vid kyrkan.
Barnteater i Bjärnum
- Uppgifter
Musikteaterskolan i Bjärnum gör nu åter
fem barnpjäser med teater, sång och musik.
Dessa går på turné måndag – torsdag i vecka 20, (17-23 maj) 2010.
Musikteaterskolan arbetar med 40 elever varje år, från hela Sverige.
Utbildningen är eftergymnasial och har bedrivits i 25 år. Det är en ren specilautbildning i sång, dans och teater. Ett av många projekt man arbetar med under året är barnteater, där man vill öppna upp möjligheterna för eleverna att kunna möta, förstå och handskas med en yngre publik.
De 40 eleverna delas in i fem grupper, med vardera 8 personer/skådespelare.
Grupperna tilldelas ett manus som de ska bearbeta till en färdig föreställning.
Vecka 19 repeterar de och ger föreställningarna internt på skolan för att få kritik och respons. Under vecka 20 ger de sig sedan ut på turné i kommunen.
Mera upplysning kan du få genom,
Musikteaterskolan 0451-216 28
HÅRSJÖN RUNT HAR STARTAT
- Uppgifter
De 43 deltagarna i motionspromenaden Hårsjön runt, SV Vittsjö, vandrade sammanlagt nära 13 mil i kommande grönska. Det är 37 år sedan dessa populära motionspromenaderna startade med Hästhult AIK som arrangör. Vid årets premiär var det Petra Henriksson som var upphovet till de tolv frågorna utmed sjön.
Cilla och Hanna Sixten grubblar över svaret på en planetfråga.
Spånhyvling i Vittsjö.
- Uppgifter
Det gamla taktäckningsmaterialet med sticketak eller spåntak har funnits i Sverige sedan 1700-talet men rester av sådant tak har hittats i Egypten redan före vår tidräkning. Då spik började bli var mans egendom i Sverige ökade detta material för taktäckning. Wittsjö hembygdsförening började hyvla takspån 1979 och har fortsatt med detta urgamla hantverk nästan varje år.
Spånhyvlingen är i gång med Stefan Pettersson vid hyveln, Bengt Jönsson räknar takspån och Hardy Jönsson håller ett vakande öga på industrin.
Krabbe Albert var matglad skärslipare
- Uppgifter
Skärsliparen Albott (Albert) Karlsson var född i Björkefalla och gick under namnet Krabben eller Krabbe Albert. Detta av den enkla anledningen att hans farfar Christen Persson hade namnet Krabbe. Farfadern var anställd som hantlangare åt en lantmätare och tog sig då namnet Krabbe.
Anton i Oretorp tog brottslingar.
- Uppgifter
Anton Andersson i Oretorp, Vittsjö blev rubrikernas man då han, över 80 år gammal överraskade en inbrottstjuv på bar gärning i bostaden. Anton tvingade ner inkräktaren och mer eller mindre hotade honom till livet om han rörde en fena. Anton nådde telefonen och larmade polisen medan inkräktaren satt kvar på sin plats tills polisen kom. Detta var andra gången som Anton avväpnades en brottsling.
Vittsjökillar vill renovera skejtingpark
- Uppgifter
VITTSJÖ Killarna Rasmus Johannesson och Ruslan Mamedov älskar att cykla och skejta. Tyvärr är möjligheterna för att utföra aktiviteterna begränsade till minimum i både Bjärnum och Vittsjö.
- Vi har en park men den är i så dåligt skick. Vi skulle vilja rusta upp den, berättar Rasmus Johannesson.
Luxus sommarförsäljning 2010
- Uppgifter
Vittsjö. En av de största attraktionerna i Vittsjö under sommaren är när Luxus öppnar dörrarna till sin butik utmed väg 117. Nu har snön smält bort och personalen dammar av sina vintage-armaturer samtidigt som de också nytillverkar Texolux-skärmar i färgglada tyger, många av dem med Marjatta Metsovaaras design.
LUXUS i Bjärnum också
- Uppgifter
Var på disco i Bjärnum häromkvällen och såg en LUXUS-armatur som jag inte sett förut. Den tycks vara från 1950-talet då den har ”glas 1053” i opal från Flygsfors glasbruk i Småland. Att den är tillverkad vid LUXUS-fabriken i Vittsjö står utom allt tvivel. Lampan har sju armar i furu, vilket är en avvikelse från LUXUS vanliga formspråk med kombinationen oljad ek och glas.
Vårkänning i Vittsjö.
- Uppgifter
Det finns anledning att se optimistiskt på de närmaste månaderna. Värmen kommer nog. Men ännu ett tag får vi drömma om den. När detta skrivs så skiner till och med solen. Så gjorde den också när jag tog min dagliga promenad. Och den inte bara skiner den ger värme också även om det är lite svårt, på grund av den iskalla luften, att tala om verklig vårvärme.
Våren fortskrider, det vet vi, och då känner jag att en liten vers är nödvändig, även som en sanningsförklaring:
Den gamle och våren
Nu nalkas visst våren
en kärkommen vän
med ens är det uppåt – humöret.
Då springer man snart
efter flickor igen
men minns inte varför man göre´t.
Följ med på TEATERRESA till Malmö
- Uppgifter
Fredagen den 30 April " Valborgsmässoafton " åker vi i buss sponsrad av Wiwood Calevi Hämälänien till
Malmö och ser föreställningen RAMPFEBER. En engelsk fars som sägs vara en av tidernas roligaste pjäs.
Regi Adde Malmberg.
Följ med du också. För mer information ring mig Anita Tidblad 0451/23295 innan den 19 mars.
Välkommen att höra av dig.
Anita Tidblad
Vittsjö-Bjärnum Teaterförening
Den egocentriska ålderdomen.
- Uppgifter
Egentligen är det en underbar resa vi pensionärer har fått göra under årtiondena genom livet och världen är vänlig nog att fortsatt utmana och måna om oss. Vi omger oss med barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Det är bara vår egen skröplighet, som så småningom förhindrar oss från att få se hur den skaran kommer att förändras. Det kan säkert sägas vara skönt för dem. För oss är det dock lite av en besvikelse. De är ju det finaste, som vi åstadkommit. De är det intressantaste ämnet i vår behagliga tillvaro. Vi har ju fortfarande kvar vår nyfikenhet.
Lenin har försvunnit från Vittsjö?
- Uppgifter
VITTSJÖ. Jag fick en påringning från Trygg i Vittsjö.
-Vi såg att Lenin inte längre står utanför Wiwood i Vittsjö. Vad har egentligen
hänt frågar vederbörande som vill vara anonym.
Jag beslutade mig för att undersöka saken och begav mig till Wiwood.
Mycket riktigt så var Lenin borta. Jag frågade i receptionen och de hänvisade mig
till företagets VD Calevi Hämäläinen.
- Jag uppskattar att Trygg i Vittsjö är observanta på Vittsjös klenoder. Vi lyfte in
honom på tork. Lite senare skall han målas i betonggrå färg, säger Calevi.
Lenin har försvunnit från Vittsjö?
- Uppgifter
VITTSJÖ. Jag fick en påringning från Trygg i Vittsjö.
-Vi såg att Lenin inte längre står utanför Wiwood i Vittsjö. Vad har egentligen hänt frågar vederbörande som vill vara anonym.
Jag beslutade mig för att undersöka saken och begav mig till Wiwood. Mycket riktigt så var Lenin borta. Jag frågade i receptionen och de hänvisade mig till företagets VD Calevi Hämäläinen.
Jag uppskattar att Trygg i Vittsjö är observanta på Vittsjös klenoder. Vi lyfte in honom på tork. Lite senare skall han målas i betonggrå färg, säger Calevi.
Vittsjö bibliotek = Hemgården
- Uppgifter
Från politikerhåll framhålls att en av orsakerna till förändringen är att utlåningen har minskat. Har man tagit reda på varför den har minskat? Vi här i byn vet varför- Öppethållandet har förändrats – minskats ner. Kvällsöppet till kl 19.00 två dagar i veckan. Hur många yrkesarbetande vittsjöbor kan utnyttja det?
BIBLIOTEKET I VITTSJÖ - VARFÖR MÅSTE DET TAS IFRÅN OSS?
- Uppgifter
Den frågan tror jag att alla vittsjöbor ställer sig idag. Sakskälen måste redovisas för oss som skall avstå servicen. Att det inte redan gjorts kan bero på att frågan inte kan korrekt motiveras eller så är det bara nonchalans mot oss som är bosatta i Vittsjö och byarna däromkring.
Jag har själv ett förflutet som borgerlig politiker i den lilla kommunen Vittsjö. Kostnaden för kulturen var då och är säkert inte heller nu någon avgörande kostnad i det större sammanhanget. Bibliotekets kostnad kan knappast avgöra budgeten. Därför tror jag inte att det är det korrekta motivet.
Läs mer: BIBLIOTEKET I VITTSJÖ - VARFÖR MÅSTE DET TAS IFRÅN OSS?
En privatvilla, ett pensionat, en skoaffär och ett bibliotek
- Uppgifter

En i dessa dagar högaktuell artikel skriven av Claes Ruderstam för några år sedan och som vi fått Claes tillåtelse att publicera på nytt. (Redaktionens kommentar.)
Läs mer: En privatvilla, ett pensionat, en skoaffär och ett bibliotek