SPF, månadsmöte i Verum

Skriv ut

 

Verum. Så var det dags igen för månadsmötet i SPF s regi i Verum, tänk vad en månad går fort det gör det när man har roligt. Cirka 50 pensionärer kom för att njuta av sång, information från bank och få följa med på en bildresa till Kuba.

Ordförande Håkan hälsade alla hjärtligen välkomna till denna träff. Som vanligt gick man igenom mötets alla punkter, de godkändes och protokoll fördes.

Vidare så berättade han under punkten övrigt: vilka aktiviteter som var på agendan framöver i vår, men också på vilka andra pensionärsträffar runt i närliggande pensionärs föreningar som några av SPF:s styrelse varit på och representerat för Verum:s SPF räkning, det har varit både i Hästveda och i Tyringe.

Han berättade också att Göinge kretsen haft möte, Sösdala inbjuder till dagens lunch med underhållning av Lasse Sigfridsson den 23 maj och så nämner han kyrksöndagen den 25 maj med kyrklunch. Glöm inte att anmälan måste göras innan, men också att det är gökotta nästa månad maj med tipspromenad, vid boulebana och morgontid. Pst!!! Medtag egen fika.

Kjell-Uno Ögren som ingår i samorganisationen berättade kort om anhörig mötet för och med Hässleholms kommun angående anhörig ”robotar” ett billigare alternativ som kan skapa trygghet för äldre som valt att bo hemma, han återkommer med mera information längre fram.

En av de som ansvarar för bussutfärden i år är Gert Hallkvist han berättar att bussutfärden i år går västerut via Hillesgården, Tunebergs gästis, Kullabygden via Jonstorp och Nynamnsläge och Heljaröd. Med det sedvanliga utbudet av fika, lunch och högtrivsel faktor ingår, anmälan kan göras nu.

Nästa punkt på mötet är information från Snapphanebanken, Jörgen Borgström ska ge information. Men först blir det allsång med Kurt och Kjell-Uno som tillsamman med alla pensionärerna sjunger så taket nästan lyfter. Vilken fantastiskt duo som kan dra igång det hela.

Men nu så får bankens man Jörgen göra sin stämma hörd och han ger information som handlar om dagens ränta och han förklarar på ett vardagligt språk så åtminstone jag begriper vad riksbanken, reporäntan, räntefonder är. Han berättar att vi har låginflation i dag vilket i sin tur gör att räntan är minus eller mini, de hänger ihop. Och att räntan troligtvis stannar på denna nivå ett bra tag till. Kan ju vara ett tråkigt sparande med noll i ränta men att det finns andra alternativ. Kom in så berättar vi hur man kan placera pengarna säger han.

Han berättar vidare att kontanterna kommer att försvinna antingen vi vill eller inte, det är inte bankerna som bestämmer det. Det är bara att hänga med och han gav nya insynsvinklar på saken det är bara att hänga med nu, för om några år är det ännu svårare att ta in det nya. Äldre som vill bo kvar i sina hus skall tänka på att skriva en fullmakt för anhöriga, det är nytt från den 1 juli i år. Han avslutade sin information med att svara på frågor, som handlade just om kontanter men också om bevarande av bankkontor, utveckling av tjänster men också av nedläggning.

Frågan om varför de nya pengarna införs nu kunde han inte riktigt förklara för oss. Han avslutar med att berätta att PRO arbetar aktivt för att bevara kontanterna, men lyckas de eller ej det får framtiden avgöra. Ordförande Håkan tackar Jörgen Borgström för en god informationen om bankens insatser, ock han berättar vidare att idag så står banken för fikan. Smaklig spis!

Därefter så har turen kommit till Hanne och Nils Hansen att visa bilder från deras resa till Kuba 2014, vilka härliga och färgglada bilder som vi fick titta på. Samtidigt som Hanne berättade lite om bilderna och om resans rutt men också om Kubas kultur, natur, historia, diktatur men även om maffians välde. Hanne var en fantastisk berättare hon kunde verkligen lägga färg i rösten, tack.

En mycket trevlig eftermiddag tillsammans med SPFs pensionärer som innehöll allt som kan tänkas en helt vanlig tisdag med gofika, vinster och skön allsång så avslutades dagen med Du gamla du fria.