H Persson - orienteringslegend

Skriv ut

Inte enbart i Vittsjö utan i stora delar av övriga världen var Harold Persson i Emmaljunga särskilt känd inom orienteringskretsar. Harold (n) var född i Bröna och tog sin realexamen i Markaryd.

Mångsysslaren Harold (n) Persson i Emmaljunga.


Det var betydligt kortare väg ”fågelvägen” från Bröna till Markaryd än att ta sig till järnvägsstationen i Emmaljunga. Därför tog Harold ofta den kortaste vägen fotleds till Markaryd. Harold var idrotts-intresserad och särskilt då det gällde orientering. Ofta lämnade han referat till flera tidningar från en tävling. Det hände ofta att han först deltog i tävlingen och sen skrev han referatet!
Harold var född 1906 och avled i Skansenhemmet 2002.

Harold kunde ståta med många titlar, försäljare, journalist, hembygdsvännen, orienteraren och skribenten. Legendariske Harold var blygsam i sin natur och använde så vitt jag vet ingen av dessa titlar. Harold var så kallad hemmason och deltog i gårdens arbete fast han gärna hade fortsatt studierna till studenten men det blev för arbetsamt. Han försökte läsa in till student på korrespondens med det blev för mycket då gården krävde mycket arbete.
Av en händelse sammanstrålade Harold med fabrikör Henry L Persson på barnvagnsfabriken och Henry behövdes allt som oftast en tolk då det gällde både Tyska och Engelska som Harold behärskade genom sina studier. Snart var han engagerad i barnvagnsfabrikens verksamhet, först som snickare, sen målare och slutligen blev det resande försäljare för barnvagnsfabrikens alster. Han hade hela Sverige som sitt arbetsfält. Historierna om Harold är många, några är sanningsenliga medan andra kanske är mer skrönor!
Den allra första orienteringstävling som Harold deltog i var på T 4 vid värnplikten då han blev regementsmästare i denna skogssport. Vid det första SM i orientering var det Harold som representerade Skåne.
Den idrottsliga verksamheten utvidgades och på cykel tog sig Harold till Bjärnum för att bevittna en tävling i brottning. Eftersom Harold var helt novis om termer och uttryck vid denna hans första inblick i kampsporten tog han kontakt med en god vän som var elitbrottare och vännen föreläste för Harold och Harold skrev ner för honom de ganska obegripliga termer.
Harold var så kallad runomästare i Skånes Skogskarlars klubb från 1938 till 1995. Han var även initiativtagare till vandringen på den gamla riksgränsen mellan Sverige och Danmark.
Start skedde alltid från gränsmärket Skurehall norr om Emmaljunga. Första vandringen startade1960 från Skuruhall till Brömsebro och sedan från Skurehall till Västerhavet. Harold var ledare i Skåne och hade alltid en överraskning till deltagarna vid varje etapp. En gång kom ”Göingeflickorna” vandrande i skogen och sjöng sina bekanta sånger.
Sannolikt hade inte Harold några ovänner på grund av sitt lugna väsen och att han aldrig talade illa om någon. Märkte han att något intervjuoffer talade illa om någon lade Harold rent demonstrativt ner både papper och penna!
Harold var helt emot offentligheten och några veckor efter hans 80-års dag blev han inbjuden till Sydsvenskan tillsammans med ett par välinformerade bekanta från Hässleholm. Inget ont anande från Harolds sida då han välkomnades men han upptäckte plötsligt att väggarna var fulla med löpsedlar ”Harold”. Harold skulle ha förtäring och då dörrarna till matsalen öppnades välkomnades Harold med applåder från 200 inbjudan orienteringsvänner från Sverige och utlandet. Då stelnade Harold till och sa på sin göingska ”Dä va ett räligt hyss”. Detta var Sydsvenskans hyllning till medarbetaren i över 50 år.
Dagspressens hyllning skedde 1986 då Harold tilldelades ”Presstipset”. Den gemytlige Harold tilldelades Skånes Idrottsförbunds första jubileumsmedalj 1986.
Under en lång följd av år skrev Harold över 200 julkort till sina vänner i Sverige och utlandet. Varje kort innehöll en personlig hälsning, författad på vers!
Harold berättade gärna om sina upplevelser men var ingen direkt talare utan tog en detalj som just då kom fram och det blev något osammanhängande.
Jag har många personliga minnen från Harold i Emmaljunga, som var en sympatisk och godhjärtad människa.