GUSTAVSSONS MÖBLER KALLAS ÄNNU FÖR GUSTAVSSONS

Skriv ut

VITTSJÖ. Gustavssons möbler är i dag den gängse beteckningen på fastigheten intill Sjöstugans parkering vid Bäckabro. Tidigare var det Danielssons och ännu tidigare var det flera andra verksamheten i fastigheten. Namnet Gustavssons kom från möbelhandlaren och klockfabrikören Erik Gustavsson.

 

 

 

 

 

BILDEN: Så här såg Gustavssons ut före 1936.

Därefter skedde en tillbyggnad och i dag ser exteriören på fastigheten annorlunda ut. Bilden är sänd som vykort år 1907. Som framgår av bilden fanns inte Bäckabro parkeringsplats utan sjön sträckte sig ända till landsvägen.

Fastigheten uppfördes omkring 1892 och på den tiden gällde det att ta vara på det virkes om erbjöds. Det var återanvändningens tid. Virket från den gamla folkskolan som revs 1892 användes. I samband med att den äldsta folkskolan revs byggdes en by folkskolan på platsen. Denna folkskola revs ner 1983 för att bereda plats till parkeringsplats.

Byggnaden uppfördes omkring 1893 av skräddaren N B Tullberg men han var inte själv byggmästare och vem som byggde huset är okänt. Tullberg bodde kvar i huset till 1908 då D J Danielsson köpte fastigheten där han hade konfektionsaffär i södra delen av fastigheten. Företaget hade omfattande verksamhet med omkring fem anställda sömmerskor som sydde regnkappor till postorderföretaget Ahlén & Holm. Det var tämligen stora mängder regnkappor som sändes i väg med godståget. Denna verksamhet pågick i uthuset bakom den stora fastigheten.

Efter Danielssons frånfälle 1950 var det dottern Britta som övertog rörelsen några år. Samtidigt som hon var behjälplig i butiken avlade hon kantorsexamen och var vid många tilfällen vikarierade kantor i Vittsjö kyrka. Hon var också medlem i kyrkokören samt hade musikundervisning. Hon avled 1984.

Erik Gustavsson från Liatorp köpte fastigheten 1946 och numera är det Jonas Persson som är ägare till fastigheten Hässleholmsvägen 1

I norra delen av fastigheten hade urmakare Olander Wahlqvist urmakeri från 1936 och sonen Erik övertog denna verksamhet och drev den ett par år efter faderns bortgång 1941. I norra delen fanns en mindre bröd- och chokladbutik och Mimmi Olson Wahlqvist hade sin fotoateljé där ett par år. En kort tid förekom det också elektrisk verksamhet i lokalerna.

Erik Gustavsson överläte fastigheten till sonen Arne 1981 och han fortsatte med tillverkningen av golvur några år framåt.

Kuriosa i sammanhanget är att i trädgården hittades en förlovningsring med inskriptionen: Petter 11/2 1912. Ännu har ingen ägare hört av sig!

 

 

 

 

 

 

 

Bilden: Så här ser Gustavssons ut i dag med tillbyggnad av andra våningen.