Soldat i huvudstan

Skriv ut

Artikelserien om Ebbe Persson fortsätter. Del 3

Vittsjö. En snapphane som Ebbe borde väl göra sin värnplikt i hembygden? Nej, inte alls. Han kallades in för att bli fältpolis vid I1, i utkanten av huvudstan. Året var 1955 med inryckning den 10 januari och MUCK den 1 december samma år.

- Och jag var absolut inte ensam skåning, berättar Ebbe. Kanske var fjärde av oss kom söderifrån. Men det var bra tjänst. Vi skulle övervaka ordningen på kasern och i fält. Men det blev också annan tjänst.



Soldat Ebbe Persson äter sin fältlunch ur kokkärlet


Bra gemenskap

– Vi gjorde ju nästan allting tillsammans, minns Ebbe. Det var trångt på ”luckan” (rummet). Om nån snarkade så undgick det ingen. Vi tvättade oss tillsammans, åt frukost tillsammans och på morgonen ställde alla upp i korridoren i exakt likadana kläder och utrustning. Sen övades vi sida vid sida. Det var viktigt att hjälpa varandra; annars blev det inget bra resultat. På söndagen gjorde vi ofta en utflykt tillsammans. Det fanns ju mycket att se i Stockholm.



Ebbe, längst upp till höger, och hans logementskompisar har tagit fram sina kpistar för en skämtsam bild


Om någons fästmö gjorde slut med sin soldat så fick vi alla veta och kunde trösta. Nästa kväll, under den korta permissionen, hjälpte vi kanske honom att hitta en ny flamma.


Efterlängtade hemresor

Vi hade ingen nattpermission och resorna hem till Hästhult var efterlängtade. – Vi körde den långa vägen från Solna, norr om Stockholm, till Skåne i en fin Volvo PV444, fortsätter Ebbe. Vi åkte 3-4 grabbar i bilen. På den tiden tog man gärna upp några liftare som var på väg åt samma håll. Då blev det rast för fika ett par gånger.



Ebbes handritade kartskiss. I Väderstad fanns ett populärt café





Många roliga minnen

Det hände också att de fick nytta av sin polisutbildning vid olika evenemang. Ett exempel var vid tidningen Dagens Nyheters stadslopp då fältpoliserna var funktionärer. – Det satte krydda på tillvaron, säger Ebbe med stolthet. Vi fick vara vägvisare och reglera trafiken med hjälp av Stockholmspoliserna.



Fältpoliserna var funktionärer vid DN-loppet




Samlade efter DN-loppet. Ebbe längst till höger


– Vi hade också många strapatser med långa marscher och övningar i kyla. Vid landstigningsövningarna sattes gruppandan på prov. Var och en hade sin uppgift för att det skulle klaffa tillsammans.



Fältpoliserna landstiger.


Vakttjänstgöring

– Det var mycket vakttjänstgöring, både i kasernvakten och på Kungliga Slottet. Vi var experter på detta, minns Ebbe. Vi fick till och med ta på oss Drabant-uniformer. Då var vi extra stiliga. Drabanter är ju såna soldater som tågar in före Kungen när Riksdagen har sitt högtidliga öppnande.


Fältpoliser i Drabant-uniformer med Ebbe längst fram till höger

– Det var en jobbig men rolig tid i ”Lumpen”, avslutar Ebbe. Det är inget man vill ha ogjort.


I nästa avsnitt: ”Ett lösvirkeshus blir till”