MEJERI I VITTSJÖ 1905- 1963

Skriv ut

VITTSJÖ. Mejeriet var ett gängse begrepp under många år. Dit kom boende i samhället för att inhandla en eller några liter mjölk eller också för att köpa någon deciliter grädde till eftermiddagskaffe. Men det var många moment före mjölkens och gräddens försäljning. År 1905 startade gräddmejeri för att bli mjölkmejeri 1932. Verksamheten vid Vittsjö mejeri upphörde 1963 sedan tankbilar hade övertagit transporterna och många småleverantörer av mjölk blev utan hämtning.

Mejeriet i Vittsjö före rivningen 1990.

Under ett par år före 1905 pågick diskussionerna om anläggande av ett gräddmejeri i Vittsjö. År 1905 var förberedelserna komna så långt att många lantbrukare hade antecknat sig för leverans av grädde till det planerade mejeriet. I början av året hade 200 kor antecknats för leverans av grädde som senare skulle förädlas till smör.


GRÄDDE PÅ JÄRNVÄG
Redan då fanns ett ismejeri i Oretorp. Snart började olika protester och yttringar komma till tals. Jacob Lindhe i Boalt planerade att starta ett gräddmejeri för leverans till mejeriet i Skånes Värsjö. Ett gräddmejeri fanns redan i Bjärnum och från denna ort föreslogs att grädde från lantbrukare Vittsjö kunde sändas per järnvägen till mejeriet i Bjärnum. Denna invit gav inget gehör utan planerna fortsatte för ett andelsgräddmejeri skulle uppföras i Vittsjö. Planerna realiserades och redan i mars antogs byggmästare J E Johansson som entreprenör för 2 490 kronor för uppförandet av byggnaden i trä som skulle vara färdig och inflyttningsklar den 1 juli.

Så kunde det se ut vid dåtidens ”mjölkabor”

Den 1 november 1905 invigdes gräddmejeriet som hade uppförts söder om nuvarande brandstation. Under den första månaden hade så myckenhet av grädde inkommit att 700 kilo smör kunde framställas. Priset för ett kilo smör var då 1:90.

KÖRLAG
I slutet av år 1908 bildades ett körlag som hämtade grädde från bland annat Skinnaretorp, Hjortholmen med flera byar för transport till mejeriet i Vittsjö. År 1909 fanns 61 leverantörer med grädde från 286 kor.
Av någon anledning minskade tillförseln av grädde till mejeriet 1918. På grund av detta upphörde driften en kortare tid. Det var krigstid och tänkbart är att grädden tog andra vägar än till mejeriet?
Verksamheten utvidgades och i början av 1920-talet försåldes även mjölk från gräddmejeriet. Någon uppgift när gräddmejeriet övergick till mer traditionellt mjölkmejeri har inte varit tillgänglig.

Efter många turer och remisser blev det slutligen klart att bygga ett helt nytt mjölkmejeri. Detta stod färdigt för invigning och användning 1932. Under åren som har förflutit blev det flera moderniseringar och rationaliseringar. Bland annat monterades rullbana för mjölkkannorna 1960.

Mejeriets stora lastbil som hade plats för 220 mjölkkannor.

Mjölktransporterna till och från mejeriet sköttes av fem lastbilar samt en hästskjuts som mest hade transporterna 7 000 liter mjölk under en sommardag.
Verksamheten med mejeriet upphörde 1963 då tankbilar började köra mjölk från lantbrukarna och till större mejeri.
Under kortare tid fanns bland annat tryckeri i lokalerna innan mejeriet och närliggande bebyggelse revs 1990 för att ge plats åt bostäder.