Känn Din Bygd - utfärd till Lönsholma

Skriv ut

 

Vittsjö. I söndags genomförde Wittsjö Hembygdsförening årets första Känn Din Bygd-utfärd. Resmål var Lönsholma by och hela 43 personer hade mött upp och trivdes i den härliga försommargrönskan. Kunnig lokalguide och färdledare var Bengt Bengtsson, som även delade med sig minnen och episoder från sin egen uppväxt i byn. Också Gunhild Lindhe och Thord Karlsson hjälpte till med guidningen.

 Färdledare Bengt Bengtsson berättat om Lönsholmas Hålegård.

Under kriget på 1940-talet var 20–30 soldater förlagda i byn med uppgift att bl a vakta ett antal militärförråd i närområdet. Beredskapsmännen var inkvarterade i Hålegården och åt sina måltider i en annan av byns gårdar. Strax intill fanns ”kärleksstigen” som kanske låter oss ana att romantik då och då kunde uppstå mellan soldater och flickor från byn. Vid vägskälet mitt i Lönsholma fanns det samlat ”mjölkabor” för byns alla gårdar. Detta blev också den naturliga samlingsplatsen för både unga och äldre i byn. Här strålade t ex ofta bönderna samman på kvällarna och löste såväl lokala angelägenheter som världsproblemen.

Vägskälet mitt i byn kom att bli byns samlingsplats och centrum

Under utfärden besöktes flera av byns gårdar. Vid en av dessa fanns på 1990-talet en vacker och påkostad trädgård, som kom att ingå i Kristianstads Länsmuseums stora inventering av Skånska allmogeträdgårdar. Samma gård hade också en spännande inristning från 1826 på en bjälke ovanför vagnsporten.

Inte långt från gården låg ”Strädet”, som var en smal byaväg mellan två höga gärdsgårdar. På vintrarna kunde det ibland ligga snö ända upp till stenmurarnas ovankant. Åkerlyckan strax intill kallas ”Kämpavången”. Här i ett torp i åkerkanten bodde på 1700-talet ryttaren Tufve Kämpe; anfader till den stora s k Kämpesläkten.

Lönsholma fick 1877 en av socknens första skolhus. Här bedrevs på sin tid både folkskola och småbarnsundervisning innan byggnaden 1910 monterades ner och flyttades till grannbyn Snärshult. Idag finns endast stensockeln och en brunn kvar på den gamla skolhustomten.

Efter fika och social gemenskap besöktes ruinerna efter ett av de militära förråden. Deltagarna fick också chansen att smaka på det uppfriskande och kristallklara vattnet från byns outsinliga källa.

Deltagarna bjuds på välsmakande vatten från byns källa

Efter en lyckad och givande eftermiddag avtackades färdledaren med varma applåder.

Något om hembygdsföreningens kommande arrangemang: På lördag under Vittsjödagen deltager föreningen med ett bokstånd på marknadsområdet. Samma dag har även museet öppet kl 14–17 och så blir det kl 12.30 stor invigning av bibliotekets Zickermanrum med Gustav Fridolin. Observera klockslaget – en annan tid finns angiven i föreningens program.

Dagen därpå, söndag 18 juni, infaller ”de vilda blommornas dag” och hembygdsföreningen ordnar då en vandring i Mölleröd. Samling sker på Marknadsplatsen kl 10 och det är en mycket god idé att medtaga fikakorg.