VM i plöjning i Vittsjö

Skriv ut

Första tävlingen i modern tid hölls i Snärshult 1992, då med centerpartiet som arrangör. Efter hand utökads intresset och numera är även CK, LRF och JUF medarrangörer. De första åren var ett antal hästekipage med i tävlingen men numera är det oftast ett sådant ekipage med som ren uppvisning av gammaldags jordbruk. Under alla åren har Hans-Ove Pedersen och på senare år även Jörgen Lindell varit enväldiga och populära domare. Både har erfarenhet som domare i SM och (stora) VM i skilda delar av världen.

Traktorer och plogarna var av ganska varierade årgångar, det mesta från allra senaste modellen av fyrskäriga plogar till åldersstigna Munktell med tillhörande påhängsplogar från 1930 och 1940-talen. I resultatet visade det sig att en åldersstigen traktor och plog med en mer ungdomlig! förare fick bästa resultat.

Upp emot 200 intresserade åskådare kom till platsen utmed väg 117 för att se de stånkande och tuffande traktorerna där förarna gjorde sitt bästa för att få så bra resultat som möjligt. Markförhållandena var ypperliga och resultatet av plöjningen var helt godtagbart i alla lagen. Visserligen hade en och annan förare lite smolk i en och annan tilta men det bättrades på i andra moment och domarna var helt nöjda med resultatet. Flera av de äldre och garvade deltagarna fick i år konkurrens av några yngre deltagare där ett par deltog för första gången i ett VM! Detta bådar gott med återväxten för framtida tävlingar.

Bäst resultat var inte ovänat från Ulf Petersson, Olahus med 140 poäng följd av tvåan Ulf Olsson, Laxbro med 137. På följande platser Martin Olsson, Verum 114 och Bengt Andersson, Verum 104 samt Stig Olsson, Laxbro 102. Prisutdelare var Hans Jacobsson från JUF som delade ut pris och diplom till alla deltagarna. Vidare fick markägare och arrendator blommor liksom domarna.

Som sidoarrangemang fanns "kobingo" där en ko jämte kalv släpptes in i en inrutad hage och det var spänd förväntan när första markeringen skulle falla till marken. Rätt rutor hade Ive Herbst och Anders Johansson markerat.

Centerkvinnorna hade ordnat pajtävling där deltagarna och även en jury smakade och smaksatte. Vinnarpajer hade Sandra Jönsson, Eva Johansson och Gunilla Bengtsson.

Det utsatta  sommarmöbelmanget användes flitigt då besökarna förtärde ärtsoppa, korv med bröd, kaffe eller paj.

Arrangemanget kan ulan tvekan ingå i slogan Håll landsbygden levande. Ett sådant och liknande arrangemang visar att landsbygden fortfarande är levande och viss tillväxt inom området kan spåras!
 
 

60-åriga traktorer av märket Munktell har rätt att släppa ut synliga avgaser från tändkul-motorn.

vm109.jpg 
 

Denne plöjare visade ett bra resultat genom att vända upp och ner på åkern.

 vm209.jpg

Folke Davidsson snart 90 år med tidigare boende i Vittsjö är trogen besökare vid VM. Han kom i år med taxi från Hästveda.

 
 vm309.jpg

Rätt bingoruta!


 
 vm409.jpg
 

De populära och kunniga plöjnings-domarna Hans Ove Pedersen och Jörgen Lindell.

 vm509.jpg