Demokratins självhat

Skriv ut

Jag log och nickade. För jag vet ju att efter bara den kylslagna vandringen kunde sydafrikanerna mer om hur demokratin blev verklighet i Sverige än vad de flesta svenskar gör. Och i historielöshetens tid har vi fått en alltmer tveksam inställning till våra egna friheter.

Häromdagen rapporterades det att studenterna på ett utbildningsprogram vid Lunds universitet ombetts skriva på ett avtal om att de på programmets blogg inte får blogga om politik eller religion eftersom dessa ämnen kan upplevas som kontroversiella.

Det faller in i samma mönster av misstänksamhet mot engagemang som när skolor vill förbjuda politiker att informera elever om sin verksamhet eller fotbollsförbundet försökte bötfälla Gais för att några supportrar haft en banderoll med texten ”Free Dawit”.

Fri vetenskap bygger på fria diskussioner. Det tog flera hundra år för institutioner som just Lunds Universitet att frigöra sig från statskyrkans och samhällsmakternas önskan att kväsa det fria diskuterande som universitetens folk har som sitt största nöje och mål i livet.

Gräver man i marken vid väggarna till universitetets lokaler så hittar man nog längst ner en sten som det står ”yttrandefrihet” på, på vilken hela rasket vilar. Själva idén om forskningen som byggd på tankens frihet och rätten att ifrågasätta etablerade sanningar är politisk till sin natur. Den som stödjer förekomsten av fria universitet tar alltså stark politisk ställning. Se bara till att inte göra det i en blogg på Lunds universitet.

Det dystra med episoder som de här är att de är tecken på en samhällsstämning där bloggar om mode och matlagning inte bara ses som ofarligare än bloggar med åsikter, utan också som i någon mening ”renare”. Demokratin och dess hantverk blir till en sektor för sig själv som man i något slags förment objektivitet gärna ska distansera sig från om man kan. Det urartar till ett slags demokratins självhat där till och med de som vigt sitt liv åt att värna friheterna för bildning och föreningsliv drabbas av beröringsångest med själva den fria luft de andas.

 

купить межкомнатные двери
pharmacity.com.ua/
profshina.kiev.ua/
кодирование от алкоголизма киев
www.t-marka.ua