Populär föreläsning av Anders Ödman

Skriv ut

Anders Ödman hade som ämne ”Gropar jag grävt och människor jag mött”. Han berättade om den första illegala utgrävningen han utförde i unga skolåldern. Grabbarna gjorde flera fynd i vad som senare visade sig vara en grop från torrdass! Sen blev det inte fler illegala utgrävningar!

Efter kvällens föreläsning var det svårt att inse att Anders Ödman hade rampfeber och frossa då han skulle framträda för skolkamraterna.. Desto mer spännande var det då de första arkeologiska fynden upptäcktes vid massgraven i Vittsjö. Men, då var Anders långt ifrån att tänka vidare på arkeologi då han klippte kommunens gräsmattor med smörgåspaketet hängande på gräsklipparen.

Semesterresan till Nordkapp slutade i Trondheim där arkeologiska utgrävningar pågick. Där fastnade Anders under tre sommartider. Några större inkomster hade inte Anders på den tiden men han hade samlat svartek som travades. En vacker dag såldes hela traven för en dåtidens mindre förmögenhet.

Under sitt arbete som arkeolog har Anders rest runt i hela landet och hans dialektala uttryck passade verkligen in i hans framställning som var blandad med mängder av humor utan gräns.

Utgrävningarna på Helgeandsholmen vid Riksdagshuset har även detta sina humoristiska poänger särskilt då han utan hyra bodde en tid på Kungl Slottet utan att se en skymt av det omtalade spöket.

Givetvis kom den populäre föreläsaren in på lokala arkeologiska utgrävningar bland annat på Vittsjöborg. Det var nog inte många som trodde på förutsägelsen att då Anders om ett par år blir pensionär kommer han att sluta att gräva och i stället slutföra påbörjade böcker. Han kan inte sluta då han ständigt bär med sig arkeologspaden som även kan användas till tårtspade!

Solweig Rosén tackade den populäre föreläsaren genom att överlämna en tämligen primitiv men funktionsduglig” väderstation”.

Anders Ödman återkommer, om inte tidigare så blir det den 2 augusti i samband med Sommarakademin.