TVÅ KYRKBESÖK

Skriv ut

VITTSJÖ. Årets första kyrkresa till landsortskyrka inom kontraktet företogs i sex bilar. Först ställde färden till Brönnestad kyrka. Vid måltidsuppehåll överlämnade Claes Ruderstam en premie från Vittsjöfonden till Ingegerd och Rolf Nilsson som organiserar dessa resor.

 

 

 

 

 

 

Så här överraskad blev Ingegerd Nilsson då premien överlämnades!

 

 

I Brönnestad kyrka var det historikern och forskaren Andes Bratt som informerade om de många takmålningarna som finns i kyrkan. Hans delvis humoristiska förklaringar var blandade med historik och legender, dock var för sig. Han kunde göra sin framställning på ett enkelt och lättfattligt sätt.

Färden fortsatte till Matteröd kyrka där kyrkvärden Bertil Sjödahl  berättade om kyrkans historia i en avfolkningsbygd där flera församlingar sammanslagits till ett pastorat. Mest intressant var baldakinen över dopfunten men i övrigt var det sparsamt med utsmyckningar i denna helgedom

Måltiden intogs på Trästället i Skyrup. Vid detta tillfälle passade Vittsjöfondens ordförande Claes Ruderstam på att överlämna en penninggåva till Ingegerd och Rolf Nilsson för deras insatser och arbete med kyrkutfärderna. Beloppet kommer att användas vid kommande utfärder. Nästa kyrkutfärd bli en bit utanför kontraktet nämligen till ett kyrkligt museum i Lund den 28 april.

 

 

Tre glada resenärer vid fikapaus i Brönnestad.