Fridolin sommartalade

Skriv ut

 

Vittsjö – en plats där Gustav hör hemma

– Jag vill tacka Maud Olofsson för hennes politiska gärning när hon nu meddelat att hon skall avgå efter 10 år som partiledare. Jag hoppas hon får det bra i sin svampskog. Inte vet jag om jag vill stanna kvar så länge i politiken. Man måste ha en plats där man hör hemma, inledde han. Vittsjö är platsen för mig.
– Politik innebär att forma framtiden. Vi jobbar utan facit. Vi får inte ge upp och låta PR-byråer styra oss.
– Den billiga oljan från skurkstaterna tar snart slut. Men vi måste ändå kunna leva i en by där man behöver bilen. Därför behöver vi tillverka bränslet själva. Man måste våga investera för framtiden. När vi promenerar mot framtiden så springer andra länder som Tyskland och Kina ifrån oss.

 

Skolan och lärarna prioriteras

Fridolin uppehöll sig länge vid skolfrågan och berättade att hans parti skall sammanföra ”gröna skolpolitiker” och de två lärarfacken för överläggningar inför arbetet med höstbudgeten.
– Vi skall ställa oss frågan hur vi bäst skall göra med skolan.
– Skolan är så viktig och lärarjobbet måste uppgraderas. Det skall också synas i lönekuvertet. Får vi elever som med glädje går till skolan därför att lärarna är bra och de ger eleverna goda kunskaper och vilja till livslångt lärande så är det den bästa start vi kan ge unga människor.
– När jag känner det sparka i min frus mage tänker jag på barnets framtid. Men vi kan inte ens gissa vilka jobb den generationen kommer att ha.

 

Välfärdens kärna kan skrumpna

– När regeringens talesmän pratar om välfärdens kärna tycker jag vi skall fundera på vad som räknas bort. Det går bra för Sverige men ändå så blir fritidsgårdarna färre. Jag har sett instruktioner för hemtjänstpersonal där de uppmanas att lämna över maten utan samtal. Specialpedagogerna blir färre. Det går bra för Sverige därför skall vi satsa så att inte välfärdens kärna skrumpnar.

 

Gustav fick symbol för Vittsjö kommun

Claes Brauer avslutade med att tacka Gustav Fridolin och hälsa honom välkommen tillbaka, år för år. – Det beror på er om jag blir omvald, replikerade Gustav direkt.

Claes överlämnade standar med Vittsjö kommuns symbol.

Standaret har sparats av Ebbe Persson som generöst lämnade det till Lions. Det kom väl till pass. Vi vet att Gustav är en god ambassadör för Vittsjö med båda fötterna på jorden.
Det var en strukturerad och målmedveten Gustav Fridolin vi mötte. Hantalade utan manus men i sin högra hand höll han ”Reserverad för idéer”.

Då och då öppnade han den och tog en titt. Kanske för att bibehålla den röda tråden i talet?
Gustav Fridolin är en duktig retoriker som hämtar många exempel från människor han mött. Det ger trovärdighet.

Han är nära sina väljare och jag mötte en hel del unga människor som åkt till Vittsjödagen enkom för att lyssna till Miljöpartiets språkrör.

Kållbergs

Ingrid-Widell-i-Vittsjö-GIK-stånd

Sista-pannkakan-gräddas