VITTSJÖ VÅRDCENTRAL

Skriv ut

VITTSJÖ. Jag besökte verksamhets-chefen på Vittsjö Vårdcentral Ywa Daugaard. Det blev ett upp- friskande och trevligt samtal med en vård- givare som vet vad hon vill. Det är f.n. 13 anställda som tar hand om oss när vi söker medicinsk hjälp på vår vårdcentral.

Vårdcentralen i Vittsjö startades 1995. Utöver akut sjukvård har man olika teman som de olika distriktssjuksköterskorna driver. Ett krav från Region Skåne är att det skall finnas en Livsstilsmottaning. Där kan du få svar rörande rökning och alkoholbruk och hälsokontroller när det gäller blodfett och blodsocker med mera. Alla vi som utnyttjar vårdcentralen är mer än nöjda med vad man erbjuder. Den var ju etta i regionen efter en enkätundersökning. Det är enkelt ”att komma till” och väntetiderna är obetydliga. Allt detta noterar jag efter att under ett års tid varit en frekvent nyttjare av vårdcentralens resurser.

Jag frågade Ywa om det finns några signaler att vi löper risk att bli av med vår vårdcentral. Svaret blev lite svävande. Vittsjöborna bör kunna bli bättre på att lista sig till vårdcentralen. Det senaste året har listningen minskat med cirka 100 säger Ywa. Läkarbrist är också ett problem man kommer att behöva tackla. Kvällsposten hade i veckan en artikel med fet rubrik i det ärendet. Underlag och ekonomi för verksamheten i vårdcentralerna grundar sig nämligen på att man har många presumtiva patienter listade. De avser då att besöka centralen när behov uppkommer. Det är enkelt att lista sig till en vårdcentral. Du kan även byta om du är listad på annat håll. Har du tillgång till dator går du in på Region Skåne på nätet. Det är även enkelt att besöka eller ringa vårdcentralen i ärendet.


VI VITTSJÖBOR VILL VÄL VÄRNA VÅR VÅRDCENTRAL.