SKRÖNOR OCH STENKAKOR I EMMALJUNGA

Skriv ut

EMMALJUNGA. Det var skrönornas, historiernas, trattgrammofonens och stenkakornas kväll i hembygdsstugan vid Emmaljunga. De gamla stenkakorna gav ett visst, rasslande ljud från sig på grund av åldersslitage. Dock var det hörbart ljud från den uråldriga trattgrammofonen.

Alf Svensson med sin uråldriga trattgrammofon. Jämför med ”stenkakans” storlek.

Den som i dag hör namnet trattgrammofon ser framför sig en instrumentlåda med en tratt på cirka 30 cm Ø. Så var inte fallet med den trattgrammofon som Alf Svensson visade upp. I transportmodell var den hopfällbara trattgrammofonen inte större än en äldre lådkamera. Skivtallriken var i hopfällbart skick inte större än en timmermanspenna. Ljudet kom från en rektangulär öppning omkring tio centimeter i sida men ljud gav den ifrån sig! Tillverkningsår är obekant men uppgifter gör gällande att den kan dateras till början av 1900-talet. Tonhuvudet Peter Pan var patentsökt.
Melodier som spelades upp i den gamla byrestugan var bland annat Fiskarvals från Bohuslän samt Strö lite rosor. De medverkande tackades med betydligt färskare rosor! Kristina Blomberg var den som berättade skrönor och historier från gången tid. Efter hand kom det mer osanna, sanna eller osannolika historier från besökarna under kvällen. Stämningen var trivsam och avslutades med kvällsfika.