Supporterresa på högsta nivå

Skriv ut

 

Malmö. Knappast någon kan ha undgått nyheten att Vittsjö GIK är ett av topplagen i inledningen av Damallsvenskan.

Publikintresset är stort vid lagets hemmamatcher, drygt 1000 åskådare i snitt hittills. Publikstödet är också viktigt för spelarnas prestationer. Ofta kallas ju publiken för ”den 12:e spelaren”. Det är minst lika viktigt att ha en bra hejaklack vid bortamatcherna. Vittsjö GIK:s klubbchef Markus Nilsson tog fasta på detta och ordnade en supporterresa till Malmö IP i lördags.

Service av klass
I en fin turistbuss från Wehlins i Bjärnum tog vi plats, ett 40-tal hängivna supporters. Madeleine Johannesson serverade kaffe med kakor och klubbchefen Markus och damsektionens ordförande Ralf Widlund informerade om det aktuella spelarläget.

Man bad oss också fundera på en ny ”kampsång”.
– Inte troligt att Vlora spelar idag, meddelade Markus.
Många passade på att köpa klubbens nya supporter halsduk. De blå-röda färgerna lyste mot imman som oförklarligt bildades på den enorma vindrutan.

När vi kom fram till Malmö hade imman skingrats så att Malmöborna kunde se oss i den nya utstyrseln.
Vi klev stolta ur bussen för att äta supporter lunch på 26 våningen i Kronprinsens stolta skyskrapa från 1960-talet. Byggnaden är fortfarande Sveriges femte högsta och är beklätt med 1,9 miljoner mosaikbitar från IFÖ-verken. Det blev salladsbuffé med lax och nypotatis, som vi inmundigade samtidigt som vi kunde njuta av en hänförande utsikt med bl.a. Malmö IP några hundra meter bort.

Innan måltiden var slut hade jag knåpat på en visa om Vittsjö GIK, klubben i vårt hjärta:


”SJÄL OCH HJÄRTA OCH VÅR TRADITION
DET KAN BÄRA TILL EN FIN VISION
ÅH, VI ÄLSKAR VÅRAT LAG
SOM BLIR BÄTTRE DAG FÖR DAG
VITTSJÖ-VITTSJÖ SKÅNES BÄSTA LAG”

Många menade att med försångare och stor hemmapublik kan den här visan få ett bra genomslag.

Malmö IP
Den anrika arenan invigdes redan 1896 men totalrenoverades 1999 med plats för drygt 7000 åskådare.
Vi klev av bussen för ett historiskt foto från Vittsjö GIK:s första supporterresa till Damallsvenskan. Stolta tågade vi in med flaggan i topp, välkomnade av LdB:s organisationskommitté och fick ståplats på bortre långsidan av konstgräsplanen.

Många tillresta supportrar fyllde på leden och jag kunde räkna dem till knappt hundra på vår läktare. Men att vi lät som många fler intygades av flera journalister. Med en riktigt fyndig och välsjungande tjejkör, trumma och allteftersom allt hesare hejarop gav vi kraftfullt stöd åt vårat lag.

Matchen
Vi hade anledning att se med respekt på motståndarna som vunnit serien två år i rad. Deras anfallsstjärna Anja Mittag var i ledningen av skytteligan före matchen. Malmö började också med en rejäl press och det var nära självmål efter några minuter men Loes Geurts i Vittsjö-målet gjorde en blixtsnabb parad. Men när Anja Mittag senare sköt ett nytt skott så fick en Vittsjöspelare foten på bollen som totalt ändrade riktning och ställde Loes helt chanslös. 1-0 var ett faktum men GIK höll LdB stången resten av halvleken och hade några bra målchanser före halvtidsvilan.
Även andra halvlek inleddes bra av GIK även om Anja Mittag visade sin världsklass flera gånger men stoppades av Vittsjös duktiga backlinje i sista stund. När Danesha Adams kvitterade stod glädjen högt i tak på vår läktare och det blev alldeles tyst på malmöläktaren.
När det var 16 minuter kvar var det fortfarande oavgjord ställning men sen kom Anjas kvaliteter till sin rätt. Hon gjorde äkta hattrick först med ett mäktigt långskott och sedan två mål där hon helt enkelt läste spelet och stod så välplacerad att ingen kunde stoppa hennes framfart. 4-1 var ett faktum men resultatet kändes inte rättvisande. Visst var Malmö bättre – men vi tyckte inte att de var så mycket bättre. Enligt LdB:s tränare bjöd GIK det bästa motståndet hittills i år!!!

Hemresan
Spelarna och tränaren kom fram till oss efter och tackade för stödet. Totalt 930 såg matchen på Malmö IP.
– Det kändes härligt! Så bra stöd borde vi ha hemma i Vittsjö också, sade en av spelarna.
Pågens bageri var snälla mot oss åskådare. De hade en liten lastbil fullastad med bröd, kakor och bullar som de glatt delade ut när vi lämnade arenan.
Visst var vi lite stukade i bussen på vägen hem men ändå nöjda med vad vi gjort och analyserna oss emellan pekade nog på att rätt lag vann. Det var ju regerande svenska mästarna vi mötte! På bortaplan! Vänta tills de kommer till Vittsjö! Då blir det andra bullar! Men kanske inte från Pågens?