MÄSSA VID ALTARSTENEN

Skriv ut

ALTARSTENEN. För fjärde gången i moderna tid hölls friluftsmässa vid Altarstenen, Ekholmen, Vittsjö. Namnet Altarsten har kommit av att under Snapphanetiden 1660 och ett par årtionden framåt då det var blodigt allvar i skogarna i Göinge. Skåne blev Svenskt men en del av befolkningen ansåg sin rätta hemort var det Danska riket. Motståndsrörelse bildades som fick namnet Snapphanar. Dess skogars våldsmän blev bannlysta från kyrkan och därmed även från firande av nattvard.

Mats Lunnergård anför tonen med trumpet under unison psalm. På bilden också några av besökarna vid gudstjänsten.

 

En mörk natt, kanske 1671- 1680, rövade Snapphanarna bort kyrkoherde Hans G Feuk från prästgården i Bjärnum. Färden ställdes i mörka natten till den plats som i dag benämns Altarstenen. Där tvingades kyrkoherde Feuk dela ut nattvarden till de annars råbarkade Snapphanarna. Efter fullgjort uppdrag återbördades kyrkoherde oskadad till sitt hem. Tvivlande historiker vill göra gällande att det hela är en sägen. Men anteckningar i en bibel talar för fakta. Konstateras att det som står i bibeln är sant! Händelsen får anses som fakta till motbevisning sker!

Vid Pingstdagens friluftsmässa predikande Calle Adolfson och organist på trumpet var Mats Lunnergård. Det väl tilltagna parkeringsutrymmet och platsen kring Altarsten hade utrymme för fler besökare. Dels var det Pingstdag och dels var det Mors dag och detta är trolig orsak till några besökares frånvaro. Bröderna Iwarsson hade liksom tidigare år upplåtit bra skogsvägar och platsen för högtiden.