Bjärnumsprofil i pension

Skriv ut

Bjärnum. –Jag kom hit för 20 år sedan, säger Carl-Axel Andersson. Nu skall jag tömma mitt lärarrum och ha en lång ledighet innan jag slutligen tar farväl den 19 augusti. Det skall bli skönt att dra sig tillbaka efter en lång tid som lärare, först i Broby, sedan Ronneby och Ängelholm. Efter några år där på västkusten fick min fru jobb i Hässleholm. Då blev det naturligt för mig att flytta med.


Carl-Axel har undervisat i biologi och kemi på högstadiet i Bjärnums skola.

 

 

 

Lång och gedigen utbildning
Han är född i Västra Torup där han gick de första sex åren i grundskolan. Sedan blev det högstadiet i Tyringe och gymnasiet på Linnéskolan i Hässleholm.
– Sen blev det lumpen i pansarbandvagn på pansarskyttekompaniet på P2, ler Carl-Axel. Sen vilade jag ut en sommar för att läsa botanik, zoologi, limnologi, genetik och kemi vid Lunds Universitet under fem år. Egentligen en onödigt lång utbildning för att bli lärare. Men jag var inte säker på vad jag ville bli. Studiekamraterna blev t.ex. läkare, tandläkare eller började vid länsstyrelsen.
– Men den höga lönen som lärare tilltalade mig. En lärare tjänade ungefär som en riksdagsman då. Men utbildningen till trots så var jag tvungen att studera vid lärarhögskolan också innan jag var färdig lärare.
Läraryrket är i förändring
– Jag blev nog lärare tack vare biologiläraren Anders Westin på Linnéskolan. Han var en mycket duktig berättare. Den förmedlande metoden passar mig bäst och det var den jag använde under mina första lärarår. Men det har förändrats genom åren. Så har också jag. Eleverna har inte ro att sitta och lyssna till en föreläsare. De behöver aktiveras.
– Det är också färre elever som idag är intresserade av just mina ämnen. De söker sig mera till bild, media, kommunikation etc. Det har varit lite kämpigt men jag ångrar inte mitt yrkesval.
Avtackning
Rektorn Håkan Arvidsson framhöll Carl-Axels humor och goda fackkunskaper i sin avtackning och lämnade över blomma och en liten statyett i form av kunskapens äpple. Carl-Axel kontrade med ett humoristiskt tacktal till sina kolleger, främst Carina som han delat lärarrum med.

Rektor Håkan Arvidsson avtackar Carl-Axel Andersson