Informationskväll från Migrationsverket

Skriv ut

VITTSJÖ. Informationskvällen kan summeras i att Vittsjöborna välkomnar flyktingarna men känner oro inför Migrationsverkets sätt att stödja.

Vittsjöborna var på tisdagskvällen inbjudna av personal från Migrationsverket till information om det kommande asylboendet på gamla pensionat Trobeck. Teatersalen och delar av den angränsande korridoren var fyllda av intresserade. Moderator för kvällen var Robin Gustavsson. Representanter från polis, sjukvård, räddningstjänst och skola fanns på plats för att besvara frågor.

Alla fick möjlighet att ställa frågor, vilket också många gjorde. Flera av dessa frågor besvarades mycket utförligt. Anders Svensson, närpolischef berättade att man inte haft några  problem med asylsökande på Breanäs eller i Tyringe. Rektor Pär Bengtsson informerade att skolan kommer att tillföras resurser, skolpeng, för att kunna ta hand om fler elever. Det som kan bli problem är viss trångboddhet i skolans lokaler. Distriktssköterska Lena M Brauer svarade på frågan om kötid till läkare, att sjuksköterska gör hälsoundersökning med ersättning från Migrationsverket och detta kan komma vårdcentralen till godo. Ralf Widlund, president i Rotary sade att man redan diskuterat hur man skulle kunna hjälpa till på olika sätt. Även Sven-Ingvar Persson, president i Lions menade att man skulle diskutera hur klubben kan hjälpa till.

Elisabeth Östling från Migrationsverket, informerade att man redan har goda erfarenhet från Breanäs och Tyringe. Hon sade vidare att de flyktingarna som är aktuella främst kommer från Syrien, Somalia eller Eritrea. För Vittsjös del handlar det i första hand om familjer eller ensamstående med barn. Totalt kan det för Vittsjös del handla om 76 personer som kommer i smågrupper efter hand. De asylsökande skall inom 6 månader kunna få besked om de får stanna i Sverige.

Under kvällen kom det upp flera frågor där man snarare kunde utläsa Vittsjöbornas oro att flyktingarna inte skulle få tillräckligt stöd, främst då från Migrationsverket. Kjell-Uno Öhgren fick applåder, då han ansåg att det måste finnas personal på Trobeck dygnet runt för att kunna hjälpa de boende. Flera andra positiva förslag, med syfte att kunna hjälpa kom fram under kvällen. Från en förening menade man att de har tillgång till en stor lokal som skulle kunna användas som samlingslokal. Flera andra föreningar visade sig också positiva till att engagera kommande flyktingarna.