SOMMARAKADEMIN 2014

Skriv ut

VITTSJÖ/BJÄRNUM. Den 27: e Sommarakademin börjar i Vittsjö på måndag den 4 augusti 2014. Det är Studiefrämjandet som i samarbete med hembygdsföreningen i Vittsjö och Fornminnesföreningen i Bjärnum som är arrangörer. Den enda offentliga samlingen blir på måndag då Anders Ödman berättar om ”Den röda tråden genom Skånska 1600-talet
Efter sedvanlig presentation blir det Claes Ruderstam som berättar om romantik under ofredsåren, samt ger glimtar från 1600-talets Vittsjö. Under eftermiddagen blir det gotlänningen Jens Lerbom som berättar om civila agenter under Skånska kriget. Arkeolog Stefan Larsson fortsätter med föreläsning av ”Hans Majestäts Friskyttar av Danmark”.
På kvällen klockan 18 blir det offentlig samling i församlingshemmet då Anders Ödman föreläser om industrier, kaos och tysta barn under det Skånska 1600-talet.
Tisdagens program är förlagt till museet i Bjärnum. Lennart Jönsson, Bjärnum, berättar om utdrag ur sin bok ”från Skånska kroer till Skånska gästis”. Eftermiddagen ägnas åt busstur i det skånska landskapet i trakten kring Kristianstad.
Hela programmet under onsdagen är förlagt till Hovdala där Anders Ödman berättar om utgrävningar vid slottet. Forskningschef Sven Rosborn talar om nedslag i Göinge under två kungar. Naturläkekvinnan Ann Jönsson berättar om Snapphonor som var hjältinnor i livets tjänst.