Sugen på kebab?

Skriv ut

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Visste du att det är ”Kebabens Dag” idag. Kebab sägs ha sitt ursprung i Anatolien i Turkiet och dess skapare påstås vara en man vid namn Kadir Nurman. I Turkiet betyder kebab grillat kött. Idag finns flera olika sorters kebab. Döner kebab, Iskender kebab, Adana Kebab, Sis kebab är några exempel. I Sverige är vi mest vana vid kebab i form av kebab- tallrik eller kebab- rulle men det finns även kebab- pizza. Skall man vara trogen dess ursprung skall köttet vara från lamm. Några förekommer även med antingen ox eller kycklingkött.

Döner Kebab skall bestå av trimlor från ox-lamm-eller kycklingkött som läggs över tärningsskuret franskbröd eller så kallat durum (typ av pannkaksbröd) tillsammans med sallad, lök och kryddor.

Iskender Kebab har samma ingredienser som en döner kebab men serveras med tillbehör som yogurt och tomatsås.

Adana Kebab kommer från den turkiska staden med samma namn. Adana kebab är ganska starkt kryddat med malt oxkött på spett och sedan grillat.

Sis Kebab innehåller stora stycken av grillat ox eller lamm och kycklingkött, på ett spett tillsammans med grönpeppar.