Matlagningshysteri i TV

Skriv ut

VITTSJÖ, BJÄRNUM. I snart sagt alla program, utom möjligen de rena nyhetsprogrammen, lagas det mat eller så bakas det, den ena rätten ”proffsigare ” än den andra. Kanske dags för lite ren produktupplysning om vår mat i stället för denna matlagningshysteri.
Läser i tidningen Land Lantbruk om problem för osttillverkarna i Sverige. Trots att vi äter alltmer ost, förra året 20 kilo per person, totalt ca 210.000 ton, minskar tillverkningen här hemma.
Sedan 2000 har importen ökat från 38.000 ton till 119.000 ton medan den svenska ostproduktionen sjunkit från 127.000 ton till knappt 90.000 ton under samma period. Självklart påverkar det den svenska mjölkproduktionen väldigt negativt.
Anders Ingvarsson på tidningen menar att en förklaring ligger i att Arla flyttat tillverkningen av hushållsost till Danmark.
De svenska flaggskeppen bland ostar, Herrgård, Präst och Grevé är registrerade varumärken och ägs av de svenska mejerierna och får endast tillverkas i Sverige på svensk mjölk. Dessa väldigt smakrika ostar av mycket hög kvalitet marknadsförs, enl Eva Ossiansson forskare på handelshögskolan, alldeles för dåligt, därför tappar de marknad till importerad, smaklös lågprisost  med kort lagringstid.
Skånemejerier har dock lyckats ganska väl med sin vällagrade ”Allerums”-kvalitet av de tre ostsorterna, som fått mycket beröm för sin smakrikedom av bl andra Carl-Jan Granqvist.
Köp, trots ett något högre pris, Allerums-kvaliteten av våra ostklassiker, så gynnar du landsbygden och Skånes mjölkproducenter (kanske någon i Småland också).