Skogsdag i Verum

Skriv ut

VERUM. I lördags fylldes en åker i Tågarp, Verum med c:a 350 bilar, två motorcyklar och fyra trampcyklar. Det var c:a 850 till 1000 personer som en strålande vårdag besökte en Skogsdag arrangerad av Verums LRF Avdelning.

Skogsdagen hade som tema : FRÅN PLATNA TILL PLANKA. På en lättvandrad lagom lång slinga i skogen presenterade sig hela 35 utställare.

Det började med plantskolor som visade olika plantor tätt följda av firmor som tillhandahöll olika plantskydd. Gallringsavverkning med mindre, lätta maskiner förevisades. Flera fabrikat av huggarvagnar för fyrhjulsdrivna Jordbrukstraktorer fanns att beskåda.

När det gäller slutavverkning med tyngre maskiner var alla de ledande svenska tillverkarna på plats och visade sina maskiner i arbete.
Slutligen sågade Bengts mobila bandsåg några fina plankor ur några tallstockar.

Mobilt bandsåg

Däremellan syntes virkesköpare, rådgivare och myndighetspersoner. Flera av dessa hade trevliga frågetävlingar med uppmuntrande priser till de duktiga.

..en maskin som kan ändra spårvidd efter behov

En närmast unik maskin förevisades. Nämligen en maskin för skonsam dikesrensning klassad som maskinell handrensning! Inte långt från denna monter agiterades för att fylla igen diken för att bromsa vattenflödet och därmed brunfärgning av vattnet i våra sjöar.

I skogsbruket har vi ofta olika åsikter om vilken åtgärd som är bäst. Det leder till diskussioner som för utvecklingen framåt. Skogsdagen i Verum bidrog säkert till både utveckling och kunskapsökning hos de i skogsbruket verksamma. All heder åt arrangören LRF Verum och Mässgeneralen Martin Olsson!