Ekorren lever främst i barrskog men finns även i lövskog .Den trivs i städernas parker och trädgårdar.

Ekorren är vanligen aktiv på morgonen och sent på kvällen. Mitt på dagen vilar den ofta i sitt bo för att undvika värme och fåglar. På vintern är dagsvilan kortare. Vid dåligt väder kan ekorren stanna i boet i flera dagar i sträck.

Ekorrar lever ensamma och delar helst inte mat med andra. Utanför parningssäsongen och på vintern kan flera ekorrar dela bo för att hålla värmen. Ekorren är ganska oskygg för människor, och därför är det ett av de skogsdjur vi ser oftast.

De skogslevande individerna rör sig över områden, som för honor vanligen sträcker sig cirka 20 hektar och cirka 100 hektar för hanar. I blandat skogs- och jordbrukslandskap rör sig honorna cirka 4 hektar och hanarna cirka 10 hektar. En förklaring till skillnaden mellan könen kan vara att honorna begränsar sig till vad som behövs för att föda upp ungarna medan hanarna är intresserade av att para sig med så många honor som möjligt.

Naturliga hot är större rovfåglar som ugglor, duvhök, katt, mård hermelin som tar ungar. Ekorrar som överraskas på marken kan ibland falla offer för hundar, tamkatter eller räv.

Ekorren är fotograferad i Vittsjö.

Fler bilder finnes på min hemsida vigg5.se