Bodagarna 2009

Pilgrimsvandring från Verum till Vittsjö

 

VITTSJÖ, VERUM. Vi var elva personer som samlades på kyrkbacken i Verum klockan nio söndag 8 maj i ett underbart vårväder, ja det kändes nästan som sommar. Prästen Stefan Dahlström höll en liten andakt över några ord i Psaltaren 23, ”Herren är min herde” och vi sjöng psalm 181.

Sedan startade vandringen mot Vittsjö. Vi var några som fuskade lite för att slippa den branta backen i Kärleksdalen, men vi kom med uppmuntrande ord till de andra som strävade uppför.

Kvinnorna tog täten uppför backen

 

 

 

Sen kom gubbarna, hej o hå

 

Vid tiotiden började det suga i kaffetarmen så vi gjorde en kort paus för att tillgodo se det. I det fina vädret var det fler som vandrade utmed Skåneleden och vi mötte många cyklister som, en del tror vi, var på jakt efter Trimorienteringens kontroller.

Läs mer: Pilgrimsvandring från Verum till Vittsjö

Danne stråhed inleder Stickspåret 14 maj!

VITTSJÖ. Redan nu på lördag den 14 maj startar årets musikkvällar på populära Stickspåret i Vittsjö. Inledande artist är Danne Stråhed med bandet Dynamo. Danne är mannen som i sång hyllat de ”skånsktalande flickorna”, medverkat i ett av Sveriges mest kända dansband, haft flera låter på Svensktoppen och behöver nog ingen mer presentation.

-Nu är han tillbaka på Stickspåret i Vittsjö. Danne var vid sitt besök i höstas imponerad över den fantastiska stämningen i lokalen, den stora och fina publiken och sa redan då, -får jag inbjudan från Lars ”Linkan” Lindkvist så kommer jag tveklöst tillbaka.

-Så blev det. Nu finns biljetter att boka via Stickspårets hemsida. Klicka här.

AVSLUTNING PÅ EMMALJUNGA BOKCAFÉ

EMMALJUNGA. Tisdagen den 21 april var det avslutning på bokcaféet i Emmaljunga.
Under läsåret har det varit flitigt besökt och många diskussioner om
böcker, och annat också, har förekommit.
Viveca Johansson är initiativtagare och Karin Blank har bistått med förtäring varje gång.

Denna gång informerade Viveka bl a om uppfräschning av församlingshemmet med ombyggnad av köket, målning och nya textilier.
Sedan gick vi laget runt och inspirerade varandra med bra och spännande böcker till sommarens läsning. Vi ser fram mot nya träffar till hösten igen.

Trygg i Vittsjö i ny bil

VITTSJÖ. Efter många år och mil med trotjänaren, Volvo V70:n RSX 954, fick vi ett bra tillfälle att byta till en nyare, bekvämare och driftsmässigt billigare bil.


Vår verksamhet, vars syfte är att vara brottsförebyggande, inte ingripande, drivs med sponsrade medel från företag och privatpersoner i Vittsjö, Emmaljunga  och Verum, med kringliggande mindre byar och landsbygd.
Ett 50-tal (vi kan gärna vara några fler) privatpersoner åker i stort sett varje natt, två och två, utan ekonomisk ersättning, omkring i området efter ett delvis fastställt schema. På så sätt vill vi värna om tryggheten i vår bygd och göra en insats för samhället.
Någon gång under vecka 15 börjar vi köra med vår nya (beg) kopparfärgade Skoda Yeti.
Vår hemsida är fortfarande www.tryggivittsjo.se
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. och telefon: 0708 930685.

Årets Svenska karp kom från Vittsjö

VITTSJÖ. Det kanske inte alla känner till är att Vittsjön är ett av Sveriges bästa fiskevatten vad gäller stor karp. Thomas Nilsson hade i fjol lyckan att fånga en riktig bjässe, en fjällkarp som visade sig väga hela 14 060 gram.

En glad Thomas med sin fina fjällkarp

Monserfisken nominerads till Svenska karpklubben och nu vid klubbens årsmöte offentliggjordes resultaten. Thomas fjällkarp från Vittsjön blev utsedd till 2012 års ”Svenska Karp”. Grattis Thomas till storfångsten!
Samtidigt röstades årets konti-karp fram och det blev Mikael Sandströms majestätiska spegelkarp på 27 200g från Rainbow Lake.

Läs mer: Årets Svenska karp kom från Vittsjö

n

VITTSJÖ. I år är det 105 år sedan Telegrafverket inrättades en växeltelefonstation i Vittsjö. Det var den 20 januari 1908 som kontrakt skrevs med Anton Selin om inrättande av en växeltelefonstation i hans fastighet vid nuvarande Bäckabro förskola vid Hårsjövägen men förutsättningen var det fanns minst sju abonnenter som var intresserade av anslutning till tidens moderna kommunikation. Det fanns dock en telefon tidigare i Vittsjö och det var Järnvägsstationen som var ansluten till Bjärnum nr 14.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Interiören från telefonstationen i Vittsjö 1950-. Stående t v föreståndare Agnes Linhard

Läs mer: n

Vittsjö julmarknad startar trots stormvarning

VITTSJÖ. Ja, nu har Julmarknaden i Medborgarhuset dragit igång, detta trots av SMHI utfärdad stormvarning. Idrottshallen är redan fylld av knallar, hantverkare och föreningar. En av knallarna har dagen till ära åkt ända från Köpenhamn. Tomten har hört av sig och säger att han tänker komma på besök ungefär klockan 14. Bygdespelarna har börjat spela julmusik. Ja, det är trots den tilltagande stormen utanför, faktiskt så att julstämning redan börjat infinna sig.

www.vittsjobjarnum.nu finns på plats i idrottshallen och kommer efter hand att rapportera.

Internationella diabetesdagen

I dag den 14 november är det internationella diabetesdagen. Vad är då lämpligare att skriva om än Vittsjö Vårdcentrals eget diabetesteam. Teamet består av distriktsläkaren Iréne Hendriksson och de två distriktssköterskorna Margaretha Gustavsson och Kristina Sonesson. De har alla specialistutbildning inom diabetesvård. Av Vittsjö Vårdcentral  ca 3500 registrerade patienter  uppskattas ca 180 vara diabetespatienter.

Läs mer: Internationella diabetesdagen

SISTA VARVET MED HÅRSJÖN RUNT

VITTSJÖ Den femte och sista etappen i år med motionsarrangemanget Hårsjön runt har vandrats med 49 deltagare. Fyra tior noterades vid målgången och dessa vinnare blev Gösta Olsson, Olivia Cederfelt, Emma Erlingsson och Bengt Jönsson.  Rätt tipsrad var:x12, x12, 211 och x1x. Skiljefrågans rätta svar var 55 700.
Nästa arrangemang med Hästhult AIK blir metartävlig under Midsommarhelgen. Planering för nästa års ”Hårsjön runt” pågår.

Sol, sommar o Sjöstugan.

Sol, sommartid, Sjöstugan och så lite om ljuset.
Solen.
Med ljusets återkomst får vi åter uppleva tre ess - solen, sommaren och Sjöstugan. Det är en skön och hoppfull tid vi möter. För tre månader sedan sjöng man runt om i landet ”Nu tändas tusen juleljus…”. Den är visserligen vacker, men allt har sin tid så ock valet av sånger. Därför känns det skönt att vi nu kan släppa den då ljuset kommer av sig självt, utan att vi behöver tända eller ens en gång åkalla det. Det bara finns där och kommer dessutom från ovan. Snart får vi istället höra Bjärnums manskör sjunga ”Sköna maj välkommen”. Sjöstugan

Våren med ljuset, fåglarna och växtriket är lika spännande varje år.

Snart är serveringen igång på Sjöstugan.

Som född stadsbo har jag lite svårt att lära och förstå allt som har att göra med tranor som kommer och sippor som blommar och fåglar som drillar och liknande biologiska företeelser i naturen. Jag trivs, som väl är, bra ovanpå banken med mina ärvda krukväxter. Tyvärr är de så sakteliga sjunkande i antal. Men då finns BB. Jag nöjer mig med att snart kunna tvätta mina fönster, spela lite golf, umgås med vänner och avnjuta isdrinkar under härliga sommarkvällar. För den som eventuellt misströstar och tror att jag inte förmår att uppskatta våren, vill jag bara berätta att jag fann min hustru en gång en vår för länge sedan och den blomman var rar skall ni veta.

Läs mer: Sol, sommar o Sjöstugan.

Utställning om Zickermans

På måndagen den 8:e september inleddes en utställning, inför Bodagarna 2009, om syskonen Tage och Lilli Zickerman – både kända för sina insatser i svensk kulturhistoria. zicker2.jpg
Läs mer: Utställning om Zickermans

Kvalitet och flexibilitet - Minds styrka

VITTSJÖ Med 150 återförsäljare står Vittsjöbaserade möbelföretaget Mind på stabil grund. Grundtanken är kvalité till rimliga priser. Ingen knussel med kvalitén men samtidigt slipper man som spekulant bli ruinerad vid köp av nytt köksbord.
mind-1.jpg
I lokalen görs möbler av högsta
möjliga kvalitet till rimliga priser.
Läs mer: Kvalitet och flexibilitet - Minds styrka

Inga Pesjak lockar med vardagskonst

ingapesjak-1.jpg
Stolarna är strategiskt placerade framför "stamtavlorna." Det trädslag som visas på bilden är den samme som stolen framför är tillverkad av.
VITTSJÖ Stolar i trädslagen ek, alm och ask. Vackra fotografier och tavlor i ask och järn. Inga Pesjaks fantasi har inga materiella gränser och resultatet är strålande vackert.
Läs mer: Inga Pesjak lockar med vardagskonst

Alte Nilssons figursamling på Bjärnums museum

bodagmuseet-4.jpg
Varje figur är noggrant snidad. Detaljrikedomen är otrolig.

BJÄRNUM Alte Nilsson, verksam målare inom Bjärnumsindustrin, gick bort för 5 år sen i en ålder av 84 år. Bjärnums museum höll, under bodagarna, öppet för alla nyfikna och visade bland annat upp Altes gigantiska samling av snidade träfigurer.


Läs mer: Alte Nilssons figursamling på Bjärnums museum

100-årig möbelfabrik öppnade portarna

mattsonsmobler-1.jpg
Alla möbler är unika tack vare Stig-Arnes arbetssätt.

BJÄRNUM Mattsons möbelfabrik i Bjärnum fyller hundra år om två år. Under bodagarna höll man öppet för allmänheten så alla kunde komma in och få sin beskärda del av svensk möbelhistoria.

- Vi har ingen storproduktion längre utan fabriken är idag mer som en hobby för mig, berättar fabrikens ägare Stig-Arne Mattson.

Läs mer: 100-årig möbelfabrik öppnade portarna
Top