Artiklar

Sverige snålast och långsammast med El-stöd

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Elstödet i Sverige är snålast och långsammast i Europa. -Elstödet till de svenska hushållen kan vara det långsammaste och snålaste i Europa, säger Mats Nilsson, docent i nationalekonomi vid Södertörns högskola och expert på elmarknaden. Elstödet till de svenska hushållen utlovades av regeringen under valrörelsen till november – sedan ändrades det till så ”snart som möjligt”, för att sedan bli februari. Liggande bud är nu ”slutet av februari”, men för vissa elkunder kan det bli under mars. Detta rapporterar TT. Försäkringskassan har fått uppdraget att hantera stödet och enligt myndighetens it-chef Peter Haglind går det trots allt enligt plan givet omfattningen på uppgiften. –Med helhetsåtagande menas att sköta kontakter med 134 elnätsbolag i elområde 3 och 4, att det är 4,3 miljoner hushåll och uppgifter för dem som ska matas in. Och sedan så ska vi göra beräkningen, säger Peter Haglind. I våra grannländer är motsvarande El-prisstöd redan klart.

Belysningen vid Vittsjö IP bygga ut

VITTSJÖ. Nu kompletteras även Vittsjö Idrottsparks friidrottsplan med belysning.

I somras bytte ledningen för Idrottsparken ut de äldre armaturerna på huvudplanen mot nya LED-armaturer. I samband med detta restes tre nya stolpar. Att den nya belysningen blev ett kraftigt lyft belysningsmässigt råder ingen tvekan om. Man ökade lux-talet över hela planen med cirka 300 lux.

Samtidigt monterades de äldre armaturerna ner och tankar fanns redan i fjol på att återanvända dessa på något sätt.
Under innevarande vecka har Jesper Lindholm från firman El-Olle varit på plats och monterat upp flera lampor som nu är riktade mot friidrottsplanen eller träningsplanen söder om Västanvägen. Den nya belysningen är välkommet inte minst för alla de ungdomslag som bedriver både träning och spelar matcher på denna plan.

 

Mats Pettersson når 200 publicerade artiklar om gamla Verum på Portalen

VERUM. Verumsfödde Mats Pettersson som publicerar månatliga lokalhistoriska texter om Verum med omgivningar har nu nått 200 publicerade artiklar.

Mats som är före detta ekonomichef är sedan flera år flitig skribent på www.vittsjobjarnum.nu. Mats är ofta anlitad föredragshållare att berätta om sina forskningar om inte bara Verum. Vid Lunds universitets 350-årsjubileum 2017 berättade Mats om universitetets första professorer i ekonomi.

Mats beskriver sitt intresseområde för skrivandet: Utöver det rent personhistoriska har jag sysslat med nordskånska småskaliga manufakturverk under tidigt 1800-tal som t ex glas- och pappersbruk, vadmalsstampar, färgerier, yllespinnerier och garverier. Dock har jag mest intresserat mig för att spåra enskilda personers livshistorik från arkivens gömmor. Vidare har jag studerat lokalsamhällets sätt att förhålla sig till det s k resandefolket. Mats berättar att han de senaste åren mest ägnat sig åt emigrantforskning.

Läs mer: Mats Pettersson når 200 publicerade artiklar om gamla Verum på Portalen

PRO läsecirkel och sittgympa har startat upp

VITTSJÖ. Nu har hösten kommit och med den några saker som hör ihop med årstiden, nämligen PRO s läsecirkel och sittgympa, ett återkommande projekt.

Vi är några pensionärer som träffas ett antal gånger under hösten, på Träffpunkt Lindens lokal mitt i byn. Efter sittgympan som också har startat upp igen efter sommaren så avlöser läsecirkeln den. Så välkomna skall alla ni vara både till sittgympan kl:13:00 men också till vår läsecirkel med start 14.00.

Runt bordet finns här några av de som tycker det är roligt med läsecirkel, tyvärr saknades det några denna måndagseftermiddag men dom kommer nästa måndag.

Vi har börjat att läsa "En bonnapågs hågkomster" skriven av Bertil Nilsson, Obon även kallad. Bra text att läsa och mycket av det vi läser blir påkommet med "javisst var det så på den tiden". Minnen dyker upp medan vi läser/lyssnar och så kan vi prata lite och någon annan säger "ja visst va det så, man kommer ihåg. Trevlig bok att läsa, igenkännande och lagom tjock med bra textur, lättläst även för oss som har glasögon. Men flera böcker står på väntelista men alla som är intresserade är hjärtligt välkomna till Sittgympan och läsecirkeln.

 

Lördagskåseri...

"Ostlig" rundresa. För några veckor sedan upptäckte våra näst, nästa grannar att man kunde köpa ost från Gäsene mejeri i Västergötland. Sagt och gjort, beställning skedde och efter några dagar meddelade PostNord att leverans av ett paket skett till kundens carport. Då uppstod den verkliga rundresan av samtal och så vidare. Ingen ost stod att finna, men eftersom Postnord numera kan följa paketets resa så hade allt skett i full ordning. Adressaten kontaktade leverantören, som kunde konstatera att numret på vägen blivit fel från deras sida. Så våra vänner på gatan kunde hämta sin ostpaket i vår carport , eventuellt lite generade men nog med ett litet leende. Hade osten varit beställd och levererad från Danmark, kunde nog den avslöjat sig själv.

Frans Gustav Leikell

BJÄRNUM. Göingemöblerna var ett markant inslag i Kristianstad vid sekelskiftet och decennierna närmast därefter. Att de målade möblerna från Bjärnum fick ett särskilt gott renome där, var nog till stor del målare Leikells förtjänst.

Frans Gustav Leikell föddes i ett hantverkarhem i Höör 1869. Fadern var målarmästare och att sonen till en företagare skulle fortsätta i faderns yrke var ju vanligt. Så snart Frans Gustav slutat skolan blev han lärling på faderns verkstad. Hans fallenhet för yrket och den goda utbildning fadern gav honom gjorde att han gick ut i livet som en mycket kunnig målargesäll. Särskilt intresserade honom möbelmålning, och då han, efter kortare uppehåll på ett par andra platser, fick höra talas om den ökande möbeltillverkningen i Bjärnum, etablerade han sig där som målarmästare.

Han trivdes på platsen och med sin verksamhet där, och när han 1897 gifte sig hade han varit Bjärnumsbo i fem år. Hans första bostad som gift var i en arrendegård under prästgården och därtill ett rymligt uthus, som lämpade sig bra till målarverkstad. Till en del målade han åt de små verkstäderna i och omkring Bjärnum, men i huvudsak bestod hans verksamhet i att han köpte upp trävita möbler, målade dem och sålde dem på marknad i Kristianstad.

Läs mer: Frans Gustav Leikell

Hände under veckan...

Hände under veckan... Visst har det hänt en hel del under årets sjunde vecka, här följer ett litet axplock av vad som delgivits i våra media. Välkommen att påverka vårt innehåll genom att höra av dig till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

UnderkategorierHistoria Emmaljunga

Gert


Top