KYRKOMUSIKER BERÄTTAR OM OCH TOLKAR TAUBE

VITTSJÖ SPF Snapphanen hade vid sitt månadsmöte på onsdagen den 11 april besök av kyrkomusiker Maria Jönsson från Lomma. Maria är bördig i Tyringe och känner därför väl till vår bygd.
Bohemen Evert Taube är känd för oss alla genom sina visor och sin diktning. Han skrev såväl prosa som poesi. Han hade dock svårare att nå ut med sin prosa. Hans liv var till en början långt ifrån bekvämt och enkelt. Men vi förstår nog alla att det blev bättre allt eftersom han liv utvecklade honom till att bli en av våra större poeter. Det bekräftas också när man lyssnar till hans visor. Mindre känt är att han även tonsatt dikter av andra stora poeter, till exempel Dan Andersson och Pär Lagerkvist. Maria bjöd oss, som en provkarta, på åtta av Everts mera kända visor. Hans variation är verkligen stor. Vi var många som nynnade med och kände oss hemma.
När man lyssnar till hans musik är det svårt att förstå varför Sveriges Radio har så svårt att bjuda oss på det vackra han åstadkom. Jag ser det som ett stort svek mot de yngre generationerna.

Top